Сънят е изключително важен за здравето ни. Ние прекарваме почти една трета от живота си в сън. Сън по-малко от 7 часа на денонощие се счита за недостатъчен. Системното недоспиване се свързва с редица заболявания.


Какво се случва с нас по време на това блаженство – съня?

 


Специалистите разделят съня на два етапа, през които циклично преминаваме:

 

  • Фаза на бързо движение на очите (Rapid eye movement или REM – фаза), тя заема около 20 до 25% от съня ни;
  • Фаза, в която не се наблюдават бързи очни движение или неREM – фаза (NREM - фаза). Тя заема от 75 до 80% от съня.

 

Тези етапи на съня могат да бъдат разделени на още по-малки фази. Един начин за описване етапите на съня за една нощ е следният:

  • Фаза 1 NREM – сън. Тази фаза трае няколко минути. В нея ние преминаваме от будно състояние в състояние на сън. Сънят е лек, мозъчните вълни, ударите на сърцето, дишането и движението на очите се забавят. Мускулите се отпускат, но е възможно да се наблюдават спонтанни съкращения, температурата на тялото се понижава, мозъчната активност намалява;
  • Фаза 2 NEREM – сън. По време на тази фаза ние спим дълбоко и се отпускаме, отпочиваме, за да се чувстваме свежи на другия ден. По-дълъг период на дълбок сън възниква предимно в първата част на нощта между 23 часа и 2-3 часа. През тази фаза се наблюдават най-ниските нива на сърдечна дейност, дишане и мозъчна активност, мускулите са максимално отпуснати.
  • REM – фаза. Първият цикъл от REM – съня е около 90 минути след заспиване. Клепачите са затворени, но очните ябълки се движат. Дишането и сърдечната честота се засилват, кръвното налягане се покачва, а мозъчната дейност се засилва. Мускулите на ръцете и краката могат да се парализират. Учените смятат, че това е предпазна мярка на тялото. През тази фаза най-често сънуваме и е възможно да се нараним при движение или да станем от леглото спейки.

Много от нарушенията по време на сън като сомнамбулизъм и парализа по време на сън възникват именно по време на REM-фазата.