Какво представлява REM поведенческото разстройство?

През нощта човек нормално преминава през етапите на сън, включително фазата на сън с бързо движение на очите (REM). REM обикновено се характеризира с интензивна мозъчна активност и сънуване – и невъзможност за използване на мускулите, с изключение на очните мускули и диафрагмата (което ни позволява да дишаме).

 


REM сънят се появява периодично през нощта, като първият период настъпва около 90 минути след началото на съня и продължава около 10 минути. Тези периоди стават по-продължителни с напредването на съня.


Ако другите ни мускули не са правилно парализирани, заспалият може да изпадне в състояние да извършва сложни дейности и да изпълнява сънищата си. Това състояние се нарича REM поведенческо разстройство. Това разстройство може да доведе до случайно нараняване на потърпевшия, както и до нараняване на неговия партньор в леглото.


Какви са симптомите на REM поведенческото разстройство?

Повечето хора с това разстройство описват неприятни и ярки сънища, които включват някакъв вид нападение (от хора или животни). Често срещано поведение по време на разстройството включва:

  • Говорене или крещене;
  • Удряне;
  • Ритане;
  • Скачане или падане от леглото;
  • Бягане;
  • Удряне в мебели

Това поведение често води до нараняване на партньора в леглото. Нараняванията могат да бъдат леки (като натъртвания, драскотини или порязвания) или тежки (като счупени кости или черепно-мозъчна травма). Хората, които са засегнати от разстройството, могат да се оплакват от нарушен сън или прекомерна сънливост през деня.


REM поведенческото разстройство засяга около четири или пет души на всеки 1000. В около 90% от случаите се среща при мъже, които са на 50 или 60 години.


Как се поставя диагнозата за REM поведенческото разстройство?

В повечето случаи на REM поведенческото разстройство се извършва стандартно изследване на съня, наречено полисомнография, което е достатъчно за установяване на диагнозата. Полисомнографията често показва необичайно присъствие на мускулен тонус (предполагаща активност) по време на REM сън, което показва неправилно действие на тялото по време на сънища. Също така е важно да бъде документирана липсата на електрическа активност (подобно при конвулсии) при електроенцефалография (ЕЕГ), тъй като конвулсиите понякога могат да причинят необичайни движения по време на сън.


Образните изследвания обикновено са нормални при REM поведенческо разстройство, ако няма свързано със състоянието невродегенеративно разстройство. Разстройството обаче обикновено се появява и при други нарушения.


Кои други нарушения са свързани с REM поведенческото разстройство?

REM поведенческото разстройство често се свързва с други неврологични разстройства и много пациенти имат друго заболяване като болестта на Паркинсон, деменция с телца на Леви и мултисистемна атрофия.


Дори когато пациент с REM поведенческото разстройство първоначално няма друго свързано неврологично нарушение, според проучване до 90,9% от пациентите с REM поведенческо разстройство развиват невродегенеративно заболяване години или десетилетия по-късно. Предполага се, че REM поведенческото разстройство може бъде възможен полезен индикатор за ранна превенция на тези нарушения.


Съществува и по-рядка остра форма на REM поведенческо разстройство, което може да се развива в резултат от структурни мозъчни лезии като инсулт, тумор или демиелинизация, като разстройството може да възникне и при множествена склероза. Друга проява на разстройството може да се появи и в резултат на някои лекарства (включително антидепресанти и други медикаменти, които засягат мозъка), наркотична интоксикация или абстиненция от алкохол или успокоителни лекарства.


Библиография:
National Sleep Foundation. REM sleep behavior disorder
Boeve, BF. REM sleep behavior disorder
Cleveland Clinic. Sleep basics