Въпреки че отказваме да приемем, сънят е едно от най-сериозните условия, гарантиращи пълноценността на деня ни. Обикновено „крадем“ от времето за сън, за да изпълним още едно задание, да съчетаем успешно работните и семейните задължения. Сънят обаче е в основата на доброто здраве, защото само нощем, докато почиваме организмът може да „прегледа“ и възстанови ефектите на всички онези грешки, случили се при функционирането му през деня. Затова при редуциране на съня, защитните сили на организма намаляват и той става податлив на заболявания. 

 

Фактори, които значително влияят на съня – на бързото заспиване, неговото качество и продължителност - освен свързаните с комфорта като температура на въздуха, удобство на леглото, светлини в помещението, е и емоционалното състояние. Наличието на стрес и преумора рефлектират на съня.


 

Независимо от начините, по които се справяме с умората и стреса, трябва да сме наясно, че, за да запазим функционалността си през деня, ефективността и продуктивността си, включително и здравето, трябва да се съобразим с и следваме биологичния си часовник, създаден с хилядолетия еволиция и години навици.

 

Споменавайки биологичен часовник, кога организмът започва да губи бодростта си? Със смрачаването се задейства естествен процес на мелатонинов синтез. Концентрацията му през нощта е висока и постепенно намалява със зазоряването.

 

Мелатонитът по принцип влияе на концентрацията. Ето защо вечер е по-малко вероятно да сме продуктивни, когато се касае до мисловна дейност и дейности изискващи бърза трезва преценка, като шофирането. И концентрацията тогава изисква много повече време и усилия. 

 

Мелатонитът се свързва с контрола на циркадните ритми. Но това не са единствените му функции, участва и в редица други процеси в организма. Например изследванията доказват връзката на физиологични отклонения  и автоимунни заболявания, като системен лупус еритематозус, с намаленото количество на мелатонин в кръвта.

 

Производството на мелатонина се случва чрез сложни химически преобразувания, за които е необходимо наличието на серотонин и неговия предшественик триптофан. И серотонинът, и триптофанът са от значение за функционирането на мозъка и нервната система. Серотонинът се превръща в мелатонин. Процесът протича в присъствието на витамин В6 и витамин В3. 

 

Освен, че се включва в трансформацията на триптофана в серотонин, витамин В6 е важен коензим при производството и на други невротрансмитери – норадреналин, допамин, GABA.

 

GABA е отговорна за два вида мозъчни вълни – алфа и тета, които са характерни за спокойното състояние, ниска тревожност, качествен сън, оптимално функциониране на нервната система, добри когнитивни способности и памет и др. За синтезирането ѝ, освен витамин В6, е нужен и глицин.

 

Този набор от вещества може да ни бъде осигурен от качествени хранителни  добавки. Най-подходящата включва в състава си: мелатонин, L-триптофан, витамин В6, витамин В3 (никотинамид), глицин.

 

Дали защото се опитваме да се справим с преумората, стреса, работата на смени или замърсената от изкуствени източници на светлина околна среда, хранителната добавка може да е решението, чрез което да постигнем необходимия пълноценен физиологичен сън, спокойна нервна система и оптимално функциониращ мозък.

 

Хранителни добавки, подходящи за борбата с безънието можете да намерите в аптека Puls.bg: