Циркадният ритъм представлява биологичен, вграден денонощно работещ часовник, който оказва влияние върху всички физиологични процеси в тялото на човек.


Циркадният ритъм помага за контролирането на периодите на сън и будно състояние. Този ритъм е обвързан с биологичните процеси в тялото при повечето живи организми.

 


Циркадният ритъм на човек се влияе от външни фактори като светлина и тъмнина. Мозъкът получава сигнали въз основа на средата, в която се намира човек и активира определени хормони, променя телесната температура и регулира метаболизма на човека, по този начин държи организма в будно състояние или го въвежда в състояние на сън.


Някои хора могат да развият смущения в циркадния ритъм поради външните фактори на средата или поради нарушения на съня. Поддържането на здравословни навици може да помогне на хората да реагират по-добре на този естествен ритъм на организма.


Съществуват няколко компонента, които изграждат циркадния ритъм на тялото.


Някои клетки в мозъка реагират на светлина и тъмнина. Очите улавят промените във светлината в околната среда и след това изпращат сигнали до мозъчните клетки - кога е време за сън и кога за събуждане. След това тези клетки изпращат повече сигнали до други части на мозъка, които активират други функции, които правят човек да изпитва сънливост или будност.


Хормони като мелатонин и кортизол могат да окажат влияние върху циркадния ритъм на човек. Мелатонинът е хормон, който кара човек да се чувства сънлив, затова в тялото се отделя повече от него през нощта и се потиска през деня. Кортизолът може да  направи човек по-бдителен и бодър, затова и тялото произвежда повече от него сутрин.


Телесната температура и метаболизмът също са част от циркадния ритъм. Температурата спада по време на сън и се повишава през часовете, когато човек е буден. Освен това метаболизмът работи с различни темпове през денонощието.


Други външни фактори също могат да повлияят на циркадния ритъм. Той може да се приспособи към работно време на човек, физическа активност и допълнителни навици или избор на начин на живот.


Възрастта е друг фактор, който влияе върху циркадния ритъм. Бебетата, тийнейджърите и възрастните имат известни разлики в циркадния ритъм.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information. Reddy, S, et al. Physiology, circadian rhythm
National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep.
Healthline. Everything to Know About Your Circadian Rhythm