Алфа вълните са вид мозъчни вълни (при електрическата активност на мозъка), които са активни, докато човек си почива, особено когато очите са затворени. Алфа вълните най-често се появяват точно преди заспиване. При изследване алфа вълните се разпознават по тяхната честота, която е между 8 и 13 цикъла в секунда или херца (Hz).


Активността на алфа вълните невинаги е свързана със съня. Тяхната поява означава, че мозъкът е в отпуснато състояние, но човек е все още буден. Освен преди сън, алфа вълните могат да присъстват още при:

  • Мечтаене;
  • Съсредоточаване;
  • Медитиране;
  • Аеробни упражнения

Увеличаването на алфа активността е добро нещо, според проучванията тази активност предоставя няколко предимства, като е установено че:


  • Увеличава креативността;
  • Намалява симптомите на депресия;
  • Помага за преодоляването на хроничната болка

Понякога алфа вълните се появяват, когато не са необходими. Мозъкът не би трябвало да произвежда алфа вълни, докато човек спи, а когато това се случи, необичайната активност на алфа вълните може да доведе до нарушения на съня.


Как се измерва активността на алфа вълните?

Най-често използваното изследване за измерване на мозъчните вълни е електроенцефалографията (ЕЕГ). ЕЕГ се използва по време на изследване на съня през нощта при диагностициране на нарушения на съня като обструктивна сънна апнея.


За провеждането на изследването е необходимо поставянето на метални електроди върху скалпа на пациента, които са свързани към машина, която може да отчита мозъчните модели, предавани от електродите.


След като тестът приключи, резултатите се разчитат от невролог, който може да използва информацията при диагностициране на различни състояния, като нарушения на съня и риск от припадъци.


Кога активността на алфа вълните показва нарушение?

Когато активността на алфа вълните е нарушена, това може да попречи на човек да се отпусне, което да намали качеството на съня. Това може да доведе до умора и липса на енергия на следващия ден. Ако смущението е хронично, умората също може да бъде продължителна.


Един пример за хронично нарушение на активността на алфа вълните е алфа-ЕЕГ аномалията, която представлява ненормален модел на сън, който се среща най-често при хора с хронична болка и фибромиалгия.


По време на дълбок сън мозъкът би трябвало да произвежда делта вълни. При хора, които изпитват алфа-ЕЕГ аномалия, мозъкът погрешно произвежда алфа вълни през тези периоди. Това може да доведе до безпокойство и сън, който не е освежаващ.


Библиография:
1. Kim SC, Lee MH, Jang C, Kwon JW, Park JW. The effect of alpha rhythm sleep on EEG activity and individuals’ attention
2. Nayak CS, Anilkumar AC. EEG normal waveforms
3. Xu J, Vik A, Groote IR, Lagopoulos J. Nondirective meditation activates default mode network and areas associated with memory retrieval and emotional processing
4. Jensen MP, Sherlin LH, Askew RL, et al. Effects of non-pharmacological pain treatments on brain states
5. Rezael M, Mohammadi H, Khazaie H. Alpha-wave characteristics in psychophysiological insomnia