Повечето хора следват монофазен модел на сън, което означава, че спят веднъж на ден. Като алтернатива, много хора спят два пъти на ден в двуфазен модел на сън. Хората, които спят двуфазно, обикновено имат един дълъг период на сън през нощта и дрямка следобед.

 

Полифазният (многофазният) сън е по-рядко срещан и включва спане повече от два пъти на ден. Някои хора като войниците следват многофазен модел на сън поради необходимост, докато бебетата по естествен път следват този модел.


 

От 40-те години на миналия век хората експериментират с прилагането на полифазен модел на сън като начин за намаляване на времето, прекарано в леглото. Някои „хакери на съня“ твърдят, че се чувстват оптимално добре психически и физически само с 2 до 3 часа сън на денонощие, разпределени в поредица от дремки. Научните доказателства обаче не подкрепят тези твърдения.

 

Полифазният модел на сън се отнася до спане в повече от два сегмента на ден. Следването на полифазен модел на сън не намалява непременно общия брой часове, през които човек спи, но много хора възприемат полифазния сън като начин да намалят общото си време на сън и да увеличат максимално часовете си в будно състояние.

 

Въпреки че монофазният сън е норма за хората и другите примати, по-голямата част от бозайниците следват полифазен модел на сън. Съществуват много начини за преминаване към полифазен график на сън. За човек, който пътува през множество часови зони, това може да включва почивка по време на престой или полет. За студент, готвещ се усилено за изпит, това може да включва поредица от кратки дремки.

 

Редица полифазни графици за сън са станали популяризирани в интернет сред хората, които искат да „хакнат“ своя сън. Три от най-често срещаните графици за полифазен сън включват:

 

График на Димаксион (Dymaxion)

 

Графикът за сън на Димаксион включва четири 30-минутни дремки на всеки 6 часа за общо 2 часа сън на ден. Този график за сън се появява за първи път в статия на Time през 1943 г., в която американският архитект Бъкминстър Фулър твърди, че е следвал този график за сън в продължение на 2 години.

 

График на Уберман (Uberman)

 

Има няколко варианта на графика на Уберман. Една често срещана вариация се състои от 20-минутна дрямка на всеки 4 часа за общо 3 часа сън на ден. Друг вариант се състои от осем дремки през целия ден. В трети вариант дремките са по 30 минути вместо 20 минути.

 

График на Евриман (Everyman)

 

Графикът на Евриман се състои от 3-часов сън на нощ, заедно с три 20-минутни дремки, разпределени през целия ден. Има няколко варианта на този график, при които продължителността на дремките и нощния сън варират по продължителност.

 

Референции:
1. Axelsson EL, et al. (2016). The effect of sleep on children's word retention and generalization
2. Filardi M, et al. (2020). Pre-race sleep management strategy and chronotype of offshore solo sailors
3. Mantua J, et al. (2017). Exploring the nap paradox: Are mid-day sleep bouts a friend or foe?
4. Healthline. What Is Polyphasic Sleep, and Is It Safe?