Сънят е жизненоважен компонент на човешкото здраве и количеството сън, от което се нуждае човек, се променя с възрастта. Както при останалите функции на тялото, сънят има модели. Някои модели на сън означават, че човек спи веднъж на ден, докато други означават, че спи на интервали.


Моделът на съня на всеки човек зависи от неговия вътрешен биологичен часовник (циркаден ритъм). Циркадният ритъм е рутина от биологични и поведенчески процеси, които протичат всеки ден в рамките на 24-часов цикъл.

 


Монофазен сън

 

Монофазният сън е това, което днешното общество би нарекло „нормален“ модел на сън. Съществува обаче дискусия, че това невинаги е било така. Този модел на сън се е превърнал в „норма“ по време на индустриалната революция, когато работното време е станало по-дълго от нормалното.

 

Някои учени твърдят, че след появата на електричеството и повишеното излагане на ярка светлина, нивата на мелатонин намаляват, както се случва, когато човек е изложен на слънчева светлина. Това може да прекъсне цикъла сън-събуждане на човек и да има отрицателно въздействие върху продължителността на съня.

 

Двуфазен сън

 

Тези хора, които практикуват двуфазен сън, обикновено спят дълго през нощта, в продължение на 5-6 часа и имат по-кратък период на сън или дрямка през деня. По-краткият период на почивка обикновено продължава 30 минути и дава тласък на енергия за завършване на деня. Ползите от дрямката включват подобрена памет и способност за учене, повишена бдителност и подобрено настроение.

 

Дрямката обаче може да продължи по-дълго, може би 90 минути. Удължената дрямка от 90 минути позволява на човек да има един пълен цикъл на сън. Някои учени казват, че двуфазният сън е по-здравословен модел на сън от монофазния модел на сън, а някои общества са приели двуфазния модел на сън като нормален. 

 

Друга форма на двуфазен сън е сегментираният сън, който някои хора могат да определят като най-естествения от всички модели на сън. Сегментираният сън включва два периода на сън, като и двата се случват през нощта. Човек, който има сегментиран сън, спи 6-8 часа, но на два пъти през нощта.

 

Една теория, представена от историка Роджър Екирх, гласи, че преди индустриализацията в света е било нормално хората да имат първи и втори сън. Това означава, че човек е спял на два сегмента от време през цялата нощ с период на събуждане от около един до два часа между тях.

 

Полифазен сън

 

Хората, които имат многофазен (полифазен) сън могат да спят от 4 до 6 пъти на ден. Тези комбинации от сън са разделени на категории:

  • Дълъг сън от около 3 часа с приблизително три 20-минутни дремки през целия ден;
  • Само 3 часа сън на ден под формата на шест 30-минутни дремки през целия ден (метод Уберман);
  • Само 2 часа сън на ден под формата на 30 минути дрямка на всеки 6 часа (режим на сън „димаксион”)

Нуждата от сън е различна при отделните хора. Някои изискват 8 солидни часа сън, за да се чувстват отпочинали. Други обаче може да водят продуктивен и здравословен живот с 5 часа сън на нощ с кратка дрямка или дремки през деня.

 

Референции:
1. Alaska Sleep Education Center. Why am I So Tired All The Time?
2. Medical News Today. What is biphasic and polyphasic sleep?
3. ScienceAlert. Benefits of Napping