Поставянето на диагнозата за лека сънна апнея става въз основа на изследване на съня през нощта, наречено полисомнография. Полисомнографията записва нива на кислород в кръвта, мозъчните вълни, моделите на дишане, движението на очите, сърдечния ритъм, движението на краката, стадиите на съня, хъркането и други фактори при пациента.

 

Ако не е направено изследване на съня и симптомите на пациента са леки, може да е по-трудно да се разбере, че даденият пациент има проблеми със съня. Въпреки това е важно да се знае какви симптоми е възможно да причини леката сънна апнея, защото някои от тях могат да имат сериозни последствия върху здравето на човек с течение на времето. Специалист в областта на медицина на съня може да оцени пациент, за да определи източника на умора, проблеми със съня и други симптоми и да диагностицира заболяването.


 

Хората с лека обструктивна сънна апнея може да хъркат. Докато хъркането само по себе си обикновено не е причина за притеснение, постоянното и силно хъркане е признак на сънна апнея. Разбира се, не всеки човек, който хърка, има сънна апнея.

 

Сънливостта е друг често срещан симптом на лека сънна апнея. Хората с лека сънна апнея не осъзнават колко често сънят им е прекъсван през нощта. Всички тези прекъсвания могат да причинят сънливост през целия ден, което да попречи на производителността през деня.

 

Високото кръвно налягане също е често срещано при лека сънна апнея. Това е така, защото когато нивата на кислород паднат, се задействат мозъчни рецептори, които изпращат съобщения до кръвоносната система, за да се увеличи оросяването на мозъка, така че тялото да може да продължи да върши своята работа. Увеличаването на притока на кръв води до натиск върху стените на кръвоносните съдове, повишавайки кръвното налягане. Поради тази причина хората с обструктивна сънна апнея изпитват хипертония. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт.

 

При нова оценка на обструктивната сънна апнея Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) описват сърдечносъдовите заболявания като рисков фактор при хора с високо кръвно налягане. Те също така разглежда обструктивната сънна апнея като вторична причина за високо кръвно налягане, включително резистентна хипертония.

 

Резистентната хипертония представлява високо кръвно налягане, което не реагира на лечението и изисква множество лекарства, за да бъде поддържано кръвното налягане на приемливи нива. Резистентната хипертония обикновено е вторична хипертония или няма откриваема причина за състоянието. Допълнителните симптоми на лека сънна апнея, включват:

 • Апнеични събития, обикновено наблюдавани от партньора в леглото;
 • Проблеми с концентрацията;
 • Намалено либидо;
 • Еректилна дисфункция;
 • Задъхване или задушаване по време на сън;
 • Безсъние - нарушение на съня, което засяга заспиването и причинява други проблеми със съня, включително повтарящи се събуждания;
 • Раздразнителност и други промени в настроението;
 • Проблеми с паметта;
 • Сутрешни главоболия;
 • Никтурия - често събуждане през нощта за уриниране;
 • Неосвежаващ сън

Сънната апнея, независимо от нейната тежест, може да доведе до лишаване от сън, а липсата на сън има дълбоки последици за здравето. Тъй като сънната апнея може да повлияе на кислородния баланс в тялото, нелекуваната сънна апнея може да изложи човек на риск от множество сериозни състояния.

 

Референции:
1. American Academy of Sleep Medicine. Obstructive sleep apnea
2. Hudgel DW. Sleep apnea severity classification – revisited
3. National Institutes of Health. Sleep apnea information page
4. National Heart, Lung, and Blood Institute. Sleep apnea
5. Cleveland Clinic. Sleep apnea: management and treatment