Събуждането по едно и също време всяка сутрин може да прилича на навик, но това не е съвсем така. Навикът е избор, който човек прави, като настройване на будилника. Въпреки това човек може да се събужда по едно и също време дори без будилник.


Когато човек се събужда по едно и също време всеки ден, това може да бъде обусловено от функции на тялото, свързани с циркадните ритми (биологичния часовник) и циклите на съня. Тези тенденции засягат ставането сутрин, но също така обясняват и събуждането по едно и също време през нощта.


Ако човек се събужда по едно и също време сутрин или по едно и също време през нощта, това може да се дължи на факта, че лягането му за сън се случва приблизително по едно и също време всяка вечер. Ако на човек нормално са необходими шест часа сън и винаги си ляга в 22:00 ч., тогава може да очаква да се събуди в 4:00 ч. почти всяка нощ. Въпреки това действителното време за сън може леко да варира.Много хора, които се събуждат по едно и също време посред нощ, дори не го осъзнават. Това е така, защото съществува състояние между сън и будност. В това състояние е възможно човек да не е напълно наясно какво се случва около него. Например даден човек може да се събуди, да се преобърне в леглото и просто да заспи отново. Ако човек не си провери часовника, може дори и да не си спомни по-късно, че е бил буден. По време на кратко събуждане може да бъде забелязано само силно желание за заспиване отново.


Циркадният ритъм регулира естествени, повторяеми, вътрешни процеси, които се случват в организма в рамките на 24-часов цикъл (едно денонощие). Циркадният ритъм на тялото влияе повече от съня и събуждането, въпреки това той също така регулира температурата на тялото и освобождаването на хормони, които влияят на растежа и метаболизма.


Циркадният ритъм се контролира от част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро. Този ритъм се влияе главно от промяната на светлината и тъмнината в околната среда. Мозъкът може да разбере кога светлината се променя чрез очите.


Експозицията на светлина, особено сутрешна слънчева светлина, силно влияе на моделите на събуждане. Светлината в заобикалящата среда също влияе върху това кога човек чувства сънливост през нощта и когато се събужда сутрин.


Тялото следи колко време е прекарало в сън и от колко има нужда. Когато човек има нужда от почивка, тялото засилва своя отговор, наречен желание за хомеостатичен сън. Желанието за хомеостатичен сън е нуждата от сън, която расте, колкото по-дълго време човек е прекарал в будно състояние.

 

Това желание за сън се дължи на натрупването на хормони, свързани със съня, в мозъка, като аденозин. Аденозинът помага за регулирането на съня. С повишаването на нивата на тези хормони желанието за сън се засилва. Сънят изчиства отпадните продукти в мозъка и възстановява неговото функциониране.


Библиография:
1. Jacksonville Sleep Center. Baptist Medical Center Beaches. Why am I waking up at the same time every night?
2. Morris CJ, Aeschbach D, Scheer FA. Circadian system, sleep and endocrinology
3. Harvey AG, Buysse DJ. Treating Sleep Problems: A Transdiagnostic Approach
4. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. US Department of Health and Human Services. Brain basics: understanding sleep