Каква е разликата между нощен ужас и кошмар?

Нощните ужаси може да изглеждат подобни на кошмарите, но двете са различни състояния. Когато човек се събуди от кошмар е вероятно да си спомни поне част от това, което е включвал сънят.

 


По време на нощните ужаси потърпевшият продължава да спи и обикновено не си спомня какво се е случило, когато се събуди. Възможно е да си спомня сцена от сън, който е сънувал по време на епизода, но е необичайно да си спомня друга част от преживяването.


Какво причинява нощните ужаси?

Нощните ужаси обикновено се случват, когато човек частично се събуди от NREM фазата на сън (фазата на съня с небързо движение на очите). Това се случва по време на преходи между различни етапи на съня, когато човек не е буден, но и не е напълно заспал.


Все още точната причина за това частично пробуждане и връзката му с нощните ужаси е неизвестна, но специалистите са идентифицирали някои фактори, които могат да играят роля във възникването на тези нарушения на съня.


Проблеми с психичното здраве


Много пълнолетни хора, които изпитват нощни ужаси, страдат и от психични заболявания, свързани с настроението, като депресия, тревожност или биполярно разстройство. Нощните ужаси също са свързани с преживяването на травма и тежък или дългосрочен стрес.


Дихателни проблеми


Респираторни нарушения, като сънна апнея, също могат да увеличат риска от нощни ужаси.


Съществуват проучвания, при които е изследван натиска върху хранопровода на пациенти през нощта, за да се види как дихателните смущения могат да допринесат за нощните ужаси.


Резултатите показват, че хората с разстройства на съня, включително нощни ужаси, са по-склонни да изпитват дихателни проблеми по време на сън. Авторите на проучванията смятат, че това може да означава, че повишеното усилие, необходимо за дишане, може да предизвика нощни ужаси или свързани състояния.


Други фактори


Други фактори, които могат да допринесат за нощните ужаси, включват:

  • Нарушения на съня, свързани с пътуване;
  • Синдром на неспокойните крака;
  • Лишаване от сън;
  • Умора;
  • Лекарства, включително стимуланти и някои антидепресанти;
  • Треска или заболяване;
  • Употреба на алкохол

Библиография:
Szelenberger W, et al. Sleepwalking and night terrors: psychopathological and psychophysiological correlates
Fleetham JA, et al. Parasomnias
Healthline. Adult Night Terrors: Why They Happen and What You Can Do