Проучвания доказват, че кратките подремвания през деня редуцират нивата на хормоните на стреса. За това специалистите съветват, ако имате възможност за кратка дрямка след обяд, не се колебайте да се възползвате. Подремвайки си ще намалите стреса и ще се чувствате бодри и заредени с нови сили. Проучванията сочат, че тези резултати се постигат само с 15-минутно подремване всеки ден. Тези 15 минути ви осигуряват спокойствие, повишават продуктивността и понижават стреса. Предишни изследвания в тази насока разкриха, че ежедневното следобедно подремване намалява риска от сърдечни заболявания с 40%.

 

Експеримент, проведен с астронавти от НАСА показва, че 30-минутна дрямка подобрява когнитивните функции с до 40%. Както достатъчният сън през нощта, така и дрямката през деня значително подобряват умствените и физическите ни възможности. Много често следобедите се свързват с умора и ленност, които силно нарушават трудовия процес, но 15-минутната дрямка се явява решение на проблема.


 

Отдих и релаксация са задължителни за всеки, без значение дали сме в офис или вършим домакинските задължения. Хората проявяват повече креативност и въображение след добър сън през нощта. Същото важи и за следобедната дрямка. Лошият сън през нощта е причина за стрес, умора и намалена трудоспособност. До известна степен дрямката през деня може да компенсира липсата на сън през нощта. Много често след недоспиване хората са раздразнителни и придирчиви. Кратката дрямка може да даде на тялото ви така желаната почивка, а също ще подобри и настроението.

 

Проучванията сочат че ежедневното подремване след обяд дори само за 30 минути оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, хормоналното състояние, регенерацията на клетките и тъканите, мозъчната функция и общото състояние на тялото. Именно по тази причина специалистите съветват пациентите със сърдечно-съдови заболявания, а също и пациентите с диабет и тиреоидни нарушения да отделят по 30 минути винаги, когато е възможно за кратка дрямка.

 

Добрият сън през нощта и редовните подремвания през деня са гаранция и за млада и еластична кожа. Недоспиването е една от основните причини за поява на бръчки загуба на еластичността на кожата.