Синдромът на забавената фаза на съня представлява нарушение на циркадния ритъм на съня. Цикълът на съня се забавя, което кара човек да не може да заспи за два или повече часа след нормалното време за заспиване.


Като цяло лечението на синдрома на забавената фаза на съня включва повече от един метод. Целта на лечението е да нормализира режима на съня на пациента чрез коригиране на биологичния му часовник и може да включва:

 


Хронотерапия, при която се прави опит за преместване на времето за лягане. Това лечение може да се използва от хора с разстройството на забавена фаза на съня, които обикновено не могат да възстановят циркадния си ритъм. Хронотерапията също използва реакцията на човешкия организъм на светлина или мелатонин.


Нормализирането на режима за сън може да стане като всяка вечер пациентът си ляга около 15 минути по-рано от предходната вечер. Също така ще трябва да се буди и малко по-рано всеки ден.


Терапия с ярка светлина. След като човек се събуди трябва да бъде експозициониран на източник на светлина за 30 минути. Сутрешното излагане на светлина може да помогне за настройването на биологичния часовник на пациента.


Лекар може да предпише на пациента мелатонин като хранителна добавка, който представлява хормон, контролиращ цикъла на сън и събуждане. Най-добрата дозировка, както и време на приемане на добавката е различно за всеки човек, за това е важно да се следват точните инструкции на лекар.


Подобряване на хигиената на съня и навиците за сън включват спазване на редовен график на съня и избягване на електронни устройства преди лягане. Трябва също да бъдат избягвани и следните неща, преди лягане за сън:

  • Кофеин;
  • Алкохол;
  • Тютюн;
  • Усилени физически упражнения

Обикновено при юношите, които страдат от синдромът на забавената фаза на съня, състоянието няма да изчезне с напредването на възрастта. Синдромът на забавената фаза на съня често продължава и в зряла възраст, затова трябва да се лекува активно.

 

Библиография:
Carter KA, et al. Common sleep disorders in children
Nesbitt AD. Delayed sleep-wake phase disorder