Количеството сън е също толкова важно за отслабването, колкото диетата и упражненията. За съжаление, много хора не спят достатъчно. Много данни показват, че сънят може да е липсващият фактор при много хора, които се опитват да отслабнат.


Лошият сън е основен фактор за риска от наддаване на тегло и затлъстяване. Нуждата от сън на хората варира в различна степен, но като цяло изследванията сочат за промени в теглото на хората, които имат по-малко от седем часа сън на нощ.


Според някои данни краткият сън увеличава вероятността от затлъстяване с 89% при деца и 55% при възрастни.Освен това много нарушения на съня, като сънна апнея, се влошават от напълняването. Това е порочен кръг, от който може да се излезе трудно, защото лошият сън може да доведе до наддаване на тегло, което от своя страна може да доведе до понижаване на качеството на съня.


Много проучвания установяват, че лошият сън може да увеличи апетита на хората, които са лишени от пълноценен сън. Това вероятно се причинява от въздействието на съня върху два важни хормони, които контролират апетита - грелин и лептин.


Грелинът е хормон, който се отделя в стомаха и който сигнализира на мозъка за глада. Нивата му са високи преди да ядене, когато стомахът е празен, и ниски след хранене. Лептинът е хормон, който се произвежда от мастните клетки. Той потиска глада и дава сигнали на мозъка за ситост.

 

При недостатъчно количество пълноценен сън, тялото произвежда повече грелин и по-малко лептин, което създава чувство на глад и повишава апетита. Проучвания са установили, че хората, които спят за по-кратко време, имат 14,9% по-високи нива на грелин и 15,5% по-ниски нива на лептин в сравнение с тези хора, които получават достатъчно сън.


В допълнение, хормонът кортизол има по-високи нива, когато човек не спи достатъчно. Кортизолът е хормон на стреса, който също може да повиши апетита.


Библиография:
Morselli L, Leproult R, Balbo M, Spiegel K. Role of sleep duration in the regulation of glucose metabolism and appetite.
Patel SR, Hu FB. Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity
Magee CA, Caputi P, Iverson DC. Short sleep mediates the association between long work hours and increased body mass index. J Behav Med.