Как диабетът влияе на съня?

Диабетът е състояние, при което организмът не е в състояние да произвежда правилно инсулин. Това причинява прекомерни нива на глюкоза в кръвта. Най-често срещаните видове са диабет тип 1 и тип 2.


При диабет тип 1, панкреасът не произвежда инсулин, затова той трябва да бъде приеман от пациента ежедневно. При диабет тип 2 има инсулинова резистентност, също така организмът може да произвежда част от собствения си инсулин, но често това не е достатъчно, което означава, че тялото не може да използва инсулина правилно.Тежестта на симптомите на диабета зависи от това колко добре пациентът контролира нивата на кръвната си захар. Краткосрочните симптоми на висока кръвна захар могат да включват честа жажда или глад, както и често уриниране. Не са редки случаите, когато тези симптоми оказват влияние върху съня на пациента.


Защо диабетът влияе върху съня?

Проучванията върху връзката между нарушенията на съня и диабета установяват наличието на проблеми като затруднено заспиване или прекомерен сън. Специалистите посочват, че лишаването от сън е важен рисков фактор за възникването на диабет.


Наличието на диабет не означава непременно, че сънят на човек ще бъде засегнат при състоянието. Засягнето на съня по-скоро зависи от това какви симптоми на диабет изпитва човек и как ги контролира. Някои симптоми причиняват по-чести проблеми, когато пациент с диабет се опитва да си почине.


Високите нива на кръвната захар могат да причинят често уриниране. Ако кръвната захар е висока през нощта, в крайна сметка това може да накара човек да става по-често, за да ходи до тоалетната.


Когато в кръвта има повишени нива на глюкоза, тя изтегля вода от тъканите в тялото. Това може да накара човек да се почувства дехидратиран, което води до ожадняване и ставане за пиене на вода.


Симптомите на ниски нива кръвна захар, като треперене, световъртеж и изпотяване, могат също да повлияят на съня.


Как липсата на сън може да повлияе на диабета?

Експертите свързват липсата на сън с променен хормонален баланс, който може да повлияе на приема на храна и да се отрази на теглото. При диабет пациентът се оказва в затворен кръг. Тогава обикновено човек компенсира дефицита на енергия от липсата на сън чрез консумация на по-голямо количество храна, като натрупа енергия чрез калориите. Това от своя страна води до повишаване на нивата на кръвната захар, а това може да затрудни постигането на нормално количество сън.


Липсата на сън също увеличава риска от затлъстяване. Затлъстяването може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2.


Библиография:
Grandner, M. A., Jackson, N. J., Pak, V. M., & Gehrman, P. R. Sleep disturbance is associated with cardiovascular and metabolic disorders
Williamson, L. 13 best sleep tips
Healthline. Can Diabetes Affect Your Sleep Schedule?