Не е тайна, че липсата на сън, от който се нуждае човек, може да влоши неговото настроение и да намали продуктивността му през деня. Приблизително 322 милиона души по света живеят с депресия и един от най-честите ѝ симптоми е безсънието или проблемите със заспиването. Изследванията показват, че безсънието също е свързано с по-тежки случаи на депресия.


Нарушеният сън и лошото настроение могат да накарат човек да се почувства сякаш е попаднал в порочен кръг, тъй като единият проблем подхранва другия. Въпреки това, връзката между лишаването от сън и депресията също означава, че разбирането на корелацията между двете състояния може да помогне по-добре да бъдат овладени.


Връзката между съня и психичното здраве е добре известна. Въпреки че отдавна се знае, че проблемите с психичното здраве като депресия често предизвикват безсъние или прекомерен сън, последните изследвания показват, че връзката между лишаването от сън и депресията е двупосочна.Това означава, че липсата на сън не е само следствие от депресия. Лишаването от сън или нарушеният сън сам по себе си също може да причини или да влоши симптомите на депресията.


Метаанализ от 2011 г. на 21 проучвания показа, че хората с безсъние имат два пъти по-висок риск от развитие на депресия в бъдеще в сравнение с тези, които нямат проблеми със съня.


Тъй като безсънието е идентифицирано като рисков фактор за депресия, учените смятат, че ранното диагностициране и лечение на проблемите със съня може да помогне за намаляване на риска от развитие на депресия или намаляване на симптомите на депресия.


Необходими са обаче повече проучвания, за да бъде проучено допълнително потенциалното въздействие на лечението на безсъние върху риска от депресия и намаляване на симптомите на състоянието.


Проучванията показват, че хроничното лишаване от сън или намаленият сън с течение на времето може да доведе до депресия поради промени в мозъчния невротрансмитер серотонин.


От друга страна, острото лишаване от сън (като една нощ без сън) може да има благоприятен резултат в борбата с депресията, въпреки това острото лишаване от сън не остава без странични ефекти и са необходими повече изследвания, преди това да се счита за опция за лечение.


Библиография:
1. Friedrich MJ. Depression is the leading cause of disability around the world
2. Sunderajan P, Gaynes BN, Wisniewski SR, Miyahara S, Fava M, Akingbala F, DeVeaugh-Geiss J, Rush AJ, Trivedi MH. Insomnia in patients with depression: a STAR*D report
3. Scott AJ, Webb TL, Rowse G. Does improving sleep lead to better mental health?. A protocol for a meta-analytic review of randomised controlled trials
4. Al-Abri MA. Sleep deprivation and depression: A bi-directional association. Sultan Qaboos University Medical Journal