Изследователи от NYU Langone Medical Centre откриха защо хората, които ходят насън, сякаш осъзнато се движат и избягват всички препятствия пред себе си.
 
Те установяват че мозъчните клетки, които отговарят за навигацията са еднакво активни в будно състояние и на сън. Изследването „стъпва“ на откритията, свързани с навигационната системата на мозъка от миналата година. 
 
Екипът от Ню Йорк открива, че мозъчните клетки в тази система се активират в по-голяма степен, когато главата е обърната в определена посока. Установява се още, че тези неврони са активни и по време на сън
 
За целта на своето проучване изследователите изучават мозъчната активност на животни в лабораторни условия по време на REM фазата на съня. При хората тя се характеризира със сънуване, по време на което електрическата активност на мозъка почти не се различава от тази в будно състояние. 
 
Установява се, че „стрелката на компаса“ работи със същата скорост както и в будно състояние. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Откритията биха могли да доведат до разработване на ново лечение при проблеми, свързани с ориентацията. Те са сред първите симптоми, които „подсказват“ за болест на Алцхаймер, както и за други неврологични проблеми. 
 
Учените планират проучвания, по време на които да тестват дали посоката на главата и навигацията биха могли да се контролират по електрически път и да бъдат предвиждани. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Nature Neuroscience.