Редица проучвания установяват ползите, които сънят носи за мозъка, и по-конкретно на когнитивните способности и паметта. Не беше ясно обаче по какъв начин сънят подобрява паметта и способността за учене.
 
Ново проучване, проведено от изследователски екип от САЩ и Китай, използва напреднала микроскопия, която показва формирането на нови връзки между мозъчните клетки – синапсите. 
 
Изследователите провеждат лабораторно проучване, при което наблюдават „жив“ мозък с микроскоп, за да разберат како се случва, когато му се осигурява сън и когато той липсва. Установява се, че по време на сън се образуват значително повече връзки между невроните, което в много голяма степен благоприятства когнитивните функции
 
И чрез „разрушаването“ на определени фази на съня, за формирането на паметта са необходими различни вълни на съня. По време на този процес, мозъкът „преглежда отново“ активността от изминалия ден. 
 
До момента се знае още, че липсата на сън може да доведе до развитието на различни здравословни проблеми, включително:
  • Рак.
  • Сърдечносъдови заболявания.
  • Диабет тип 2.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Инфекции.
  • Затлъстяване.
 
За целта напроучването под внимание се взима и физическата активност и става ясно, че тя не може да компенсира отрицателния ефект от недоспиването, дори и когато тя е интензивна. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Science.