Учените не са открили как точно сънят подобрява паметта, но данните сочат, че процесът включва хипокампуса и неокортекса - частта от мозъка, където се съхранява дълготрайната памет. Смята се, че по време на сън хипокампусът преповтаря събитията от деня, след което неокортексът (област от мозъчната кора, разположена в областта на слепоочията) ги преглежда и обработва, като им помага да станат дълготрайни.


Учените продължават да изследват фазите на съня, които участват в създаването на определени видове спомени. Някои проучвания показват, че определени видове спомени стават стабилни по време на съня с бързи движения на очите (REM съня) - времето, когато сънуваме. Други изследвания са установили, че някои видове спомени са най-често затвърждавани по време на дълбок сън (характеризиращ се с много бавни делта вълни). Учените се приближават по-близо до разбирането какво прави по време на сън нашият мозък, но все още остават много неизяснени въпроси.


Сънят е биологична необходимост - човекът имам нужда от него, за да оцелее. За съжаление, все повече хора не успяват да получат съня, който им е необходим, за да са в максимално добра форма. Експертите препоръчват от седем до девет часа сън, дори това да не може да бъде постижима цел всяка вечер.Ето няколко съвета, които биха могли да помогнат за повече сън:


Добре е лягането за сън и събуждането да стават по едно и също време всяко денонощие.


Редовнота спортуване е от полза са съня, но не и когато се случва близо до времето за лягане. Специалистите препоръчват да има разлика от поне три часа между упражненията и лягането за сън.


Избягването на кофеин, алкохол и никотин преди да лягане е важно за съня.


Отделянето на време за отпускане преди лягането за сън – вземането на топла вана, четенето на книга, пиенето на чай без кофеин и избягването на всякакви дейности, които биха могли да причинят напрежение, всичко това може да послужи за качеството на съня.


Храненето от два до три часа преди лягане също е от значение за добрия сън.


Създаването на приятна среда за сън: стаята трябва да е тъмна, прохладна и удобна.


Може да се използва звукова машина или друг тип устройство за създаването на бял шум, за да блокирате нежеланите звуци, които пречат. Не е препоръчително гледането на телевизия и използването на компютъра в леглото.


Поддържането на здравословен начин на живот, включително редовен и качествен сън, може да бъде предизвикателство, особено при подлагането на стрес заради срок при работа или изпит. Въпреки това всеки има нужда от сън, за да се справи с предизвикателствата, най-вече що се отнася до ученето и паметта.

 

Библиография:
Abel M, Bäuml KT. Retrieval-induced forgetting, delay, and sleep. Memory.
Killgore WDS. Effects of sleep deprivation on cognition.