През различните етапи на живота нуждата от сън и качеството му се променят. Естествено е да спим като бебе, когато сме бебета, а по-късно, когато настъпи и периодът на юношеството, задължително да си лягаме късно. Като възрастни вече започваме да ценим следобедните дрямки, тъй като сънят никога не стига.
 
Напълно нормално е с течение на времето сънят да се влошава. Твърдението, според което колкото повече остаряваме, толкова повече нуждата от сън намалява, е само мит. 
 
Според специалистите остаряването се свързва с нарушение на съня, но то не е причина за появата на тези проблеми. Повечето възрастни се нуждаят от 7 – 8 часа сън всяка нощ и тази необходимост не се променя до края на живота ни. 
 
Както мъжете, така и жените са засегнати от промени в модела на съня в някакъв момент от живота си и през конкретните етапи на развитие. При жените този вид нарушения започват по-рано. Според специалисти причината е, че момичетата в по-голяма степен страдат от стрес и депресии, което значително допринася за развитието на инсомния
 
Основният проблем, свързан със съня в периода на юношеството, е социалната часова разлика. Много тийнейджъри редовно спят по-малко от 7 часа на нощ, когато на тази възраст се нуждаят от 10 часа. Този недостиг обикновено е последван от дълги часове спане през почивните дни, а това не е начин пропуснатият сън да се навакса. Прекомерният сън също вреди на когнитивната функция, като същевременно с това затруднява заспиването неделя вечер. 
NEWS_MORE_BOX
 
Оказва се, че младите жени се нуждаят от 35 – 30 минути повече сън, а поне половината от жените страдат от проблеми със съня през менструалния цикъл
 
С напредването на възрастта моделите на съня също се променят. Той се състои от по-леки етапи и е по-разпокъсан. Това често води до недоспиване, както и чувство на сънливост и умора през деня.