Установено е, че недостигът на сън води до нарушения и промени в начина на хранене, метаболизма и нивата на множество хормони. Влошеното качество на съня води до повишен прием на калории, тъй като се увеличава глада и това ни подтиква към консумация на повече снаксове и храни, богати на мазнини и въглехидрати. Достатъчният сън е ключов елемент за поддържане както на физическия и умествения капацитет, така и на емоционалния баланс. Недостатъчният сън, от друга страна,  има негативно влияние върху мисленето, запаметяването, процесите на заучаване и работоспособността.

 

Счита се, че продължителността на съня, която осигурява най-много ползи за здравето на възраст между 18 и 60 години е между 7 и 9 часа. Повишената професионална ангажираност и излагане на изкуствена светлина от електронните устройства е довело до намаляване на продължителността на съня до под 7 часа на нощ. Недоспиването може да се дължи на различни причини.


 

Проучванията са показали, че затлъстяването е по-разпространено сред хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ. Наблюдават се нарушения в липидния профил, повишен риск от диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови заболявания. Хроничното недоспиване, при което продължителността на съня е по-малка или равна на 6 часа на нощ, е свързано с повишен индекс на телесна маса. Скорошни проучвания са показали, че това води до метаболитни промени, които са свързани с повишаване на телесната маса. По-краткият сън води до повишен апетит и консумация на повече храни, които имат високо енергийно съдържание, захар и мазнини, което допринася за цялостно повишаване на калорийния прием и покачване на индекса на телесната маса.

 

От друга страна, повишената консумация на наситени мазнини и захари, както и ниският прием на фибри влияят на качеството на съня - предотвратяват дълбокото заспиване и увеличават риска от среднощни събуждания. Краткотрайният сън води до промяна в нивата на хормоните грелин и лептин, които имат ключово значение в регулацията на апетита и калорийния прием.

 

Високите серумни концентрации на хормона грелин стимулират апетита, докато ниските нива на лептин са свързани с повишена консумация на храна, за да се осигури компенсация на недостига на енергия. Влошеното качество на съня води до затруднения при спазване и придържане към хранителен режим за намаляване на телесното тегло. Това също се дължи на промените в нивата на хормоните, които имат значение за регулация на апетита.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9031614/