Бавният сън, обикновено наричан дълбок сън, е фаза на съня, характеризираща се с висока амплитуда и нискочестотни мозъчни вълни.

 

Спящият показва умерен мускулен тонус и намаление на очните движения.


 

Това е съществена фаза за изграждането на паметта, но изпълнява и друга основна функция.

 

Болестта на Паркинсон се характеризира с увреждащо вътреклетъчно отлагане на α-синуклеин - αSyn.

 

В последствие той се разпространява извънклетъчно, допринасяйки за разпространението на заболяването.

 

Въпреки това, извънклетъчният αSyn може да бъде елиминиран чрез процес, наречен „глимфатичен клирънс“, който е особено активен по време на дълбок сън.

 

Затова изследователите са искали да проверят дали дълбокия, възстановителен сън има някакъв ефект върху прогресията на заболяването.

 

Липсата на сън увеличава тежестта на заболяването

Според Института по здраве и медицински проучвания, един на всеки трима души е засегнат от нарушение на съня и 45% от 25-45-годишните смятат, че спят по-малко, отколкото им е необходимо.

 

Добре известно е, че нарушенията на съня, като безсъние или сънна апнея, имат сериозни последици за здравето.

 

Те засягат ученето, концентрацията, запаметяването, метаболизма и имунната система.

 

Проучванията показват също, че липсата на сън е свързана с развитието на хронични заболявания.

 

Болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер са сред основните невродегенеративни заболявания, които имат връзка с лошия сън.

 

Д-р Марта Моравска, невролог в Университетската болница в Цюрих, и нейният екип, са провели изследване на лабораторни модели с болестта на Паркинсон, при които е установено натрупване на αSyn.

 

Този протеин, който е в изобилие в мозъка, играе съществена роля в нервната система, тъй като инхибира невротрансмитерите, когато те са свръхекспресирани.

 

При болестта на Паркинсон има тенденция да се натрупва и това пречи на правилното функциониране на нервната система.

 

Така образуваните отлагания, наречени „тела на Леви“, могат също да доведат до вид деменция, наречена „болест на тялото на Леви“.

 

Изследванията са показали, че увеличаването на бавните вълни, предизвикано от инжектиране на натриев оксибат, намалява патологичното натрупване на αSyn в сравнение с контролната група.

 

Обратно, нефармакологичното лишаване от сън има обратен ефект и увеличава тежестта на заболяването.

 

Тези резултати предполагат, че регулирането на бавните вълни наистина може да представлява нов терапевтичен подход за пациентите.

 

Дълбокият сън е необходим за "прочистване" на мозъка

Подобряването на бавновълновия сън с натриев оксибат намалява натоварването с алфа-синуклеин, вероятно чрез увеличаване на глимфатната функция и модулиране на протеиновата хомеостаза, пояснява Моравска.

 

Глимфната система е системата за циркулация на цереброспиналната течност, отговорна за елиминирането на отпадъчните продукти от мозъчните тъкани.

 

Изследователите са установили, че подобрението на дълбокия сън е свързано с повишено натрупване на аквапорин-4 в периваскуларните места.

 

Аквапорин-4 е способен да пропуска водни молекули през клетъчната мембрана, което подкрепя хипотезата за повишена лимфна функция.

 

Проучването е установило, че удължаването на дълбокия сън може да забави прогресията на болестта на Паркинсон.

 

Няколко изследвания се фокусират върху връзката между нарушения сън и болестта на Алцхаймер.

 

Испанско проучване, публикувано през 2020 г. в International Journal of Molecular Sciences, отбелязва, че засегнатите мозъчни структури при хора, страдащи от нарушения на съня, съвпадат с уязвимите области в мозъка при болестта на Алцхаймер.

 

Изследователите демонстрират двупосочна връзка между аномалиите на съня и натоварването с бета-амилоидни и тау протеини, което предполага, че нарушението на съня може да бъде както причина, така и следствие от болестта на Алцхаймер.

 

Хроничната травматична енцефалопатия е прогресивна дегенерация на мозъчните клетки поради повтаряща се травма на главата. 

 

Пациентите с това заболяване показват симптоми на поведенческо разстройство в парадоксалния сън.

 

Това разстройство се проявява с особено възбуден парадоксален сън - пациентът говори, движи се много и рита по време на сън.

 

Обикновено по време на тази фаза се наблюдава мускулна атония.

 

Въпреки това, повечето хора с хронична травматична енцефалопатия, засегнати от това разстройство на съня, имат тау протеинови агрегати в мозъка си.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/un-mauvais-sommeil-peut-favoriser-l-apparition-de-la-maladie-de-parkinson-66402

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abe7099

https://www.mdpi.com/1422-0067/21/3/1168