Получаването на твърде малко сън може да повлияе върху апетита и по-специално върху консумирането на определен вид храна.


В изследване са тествани мъже, след като са спали в продължение на 8 часа и такива, които са недоспали, изследователите измерили апетита и по-конкретно нивата на грелин, хормон на глада. Резултатите показват, че след бодуване през нощта нивата на грелин били по-високи, отколкото при достатъчно сън. Също така след недоспиване мъжете избрали по-големи порции храни.


Изследователите твърдят, че лишаването от сън може да повлияе върху апетита по два начина. При първия начин хората консумират повече храна, за да компенсират недоспиването и липсата на енергия. Второ, недостигът на сън повишава чувствителността на мозъка към по-големи порции храни и висококалорични храни.В допълнение, хората, които не се наспиват достатъчно, са склонни да бъдат по-малко физически активни през деня, а това също допринася за по-големия апетит и съответно за повечето килограми.


Освен хормона грелин, който стимулира апетита, има и друг хормон, който потиска апетита – лептин. Лишаването от сън може да промени нивата и на последния. Например, ако сънят е ограничен до 4 часа на нощ, нивата на лептин спадат, а тези на грелин се повишават. Смята се още, че след недоспиване нивата на грелин са по-високи при мъжете, отколкото при жените. Поради това учените заключват, че краткотрайният сън предизвиква засилен апетит при мъжете.

 

Децата и тийнейджърите също могат да имат подобен проблем, ако страдат от липса на сън. Проучвания показват, че недоспиването при тях е свързано с наднормено тегло. Това е и една от основните причини те да се хранят с нездравословна храна, богата на много калории. При възрастните пък недостатъчният сън може да предизвика други сериозни проблеми като сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и дори рак.


Няма гаранция, че повечето часове сън, ще намалят апетита, но липсата му определено стимулира глад, коментират изследователите. Също така е важно сънят да бъде поне 7 часа, но и достатъчно пълноценен. Счита се, че най-хубавият сън е от 22:00 ч. вечерта до 7:00-8:00 ч. сутринта.