Добрият нощен сън е ключ към енергията, от която всеки се нуждае, за да покори утрешните си цели, но въпреки това повече от 30% от хората не изкарват нужния 7-часов здравословен сън. За някои хора това не е особено належащ проблем, но последното не важи за трениращите. Ето и защо:

 

Като за начало, хората, които са физически активни се нуждаят от повече сън, отколкото от неактивната част от населението - особено когато се упражняват с висока интензивност. Тъй като ролята на съня е да се възстанови енергийният запас на тялото, интуитивно е, че колкото по-висока е интензивността, толкова повече сън се изисква.


 

В този ред на мисли, сънят повишава протеиновия синтез и мобилизирането на свободните мастни киселини, за да осигури тялото с енергия, която помага за възстановяване на мускулите след тренировка. Като допълнение към това, състоянието на сън играе важна роля при поддържането на имунната и ендокринна система - последната е отговорна за производството и разпространението на основни хормони като тестостерона и хормона за растеж на тялото.

 

Една от основните причини, поради които лошият сън води до ограничаване на оптималните ползи по време на тренировка, е по-малко свързана с действителните физиологични промени на мускулите и сърдечносъдовата система, и по-свързани с това как трениращият възприема усилията. С други думи, лишаването от здрав сън може да накара тренировката да се чувства сякаш е по-трудна, което неминуемо дава отражение върху мотивацията и умората.

 

Целта на всеки би трябвало да е свързана с оптимизирането на тези седем до осем часа сън на нощ. Невинаги обаче това ни се отдава, като причините могат да са от най-различен характер. При това положение интензивността на самата тренировка следва да се редуцира. В края на краищата ограничаването на съня действа като допълнителен стрес върху тялото, така че защо да се стремите към още повече стресови фактори, каквато би била интензивната тренировка?