Сутрешните сънища се запомнят по-често и по-ясно от останалите сънища, които са сънувани по време на нощта. Учените смятат, че това явление е свързано с фазата на бързото движение на очите (REM) на съня, която настъпва към сутринта.


По време на REM съня мозъкът обработва емоциите и всекидневните преживявания и след това ги организира в дългосрочни спомени. Като се имат предвид всички умствени дейности, които се случват по време на REM фазата на съня, не е чудно, че сънищата често са толкова бурни точно преди събуждане.


Ярките сънища са нормална част от здравословния сън, но ако бъдат прекалено негативни могат да накарат човек да се чувства афектиран през деня. Появата на ярки сънища може да се отрази зле на качеството на съня, като могат да се проявяват по-често.Можем да сънуваме по време на всеки етап от съня, но най-вероятно е да преживеем ярки сънища по време на REM съня, тъй като тогава активността на определени структури в нашия мозък се увеличава.


По-специално, таламусът пресъздава и изпраща изображения, мисли и истории, събрани през нашето ежедневие, до мозъчната кора за обработка. Именно тази информация служи за изграждането на нашите сънища. Понякога информацията, която се обработва, е толкова жива, че човек може да се събуди, питайки се дали сънят е действителност или не.


Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това, че определени символи в сънищата дават представа за психичното здраве, учените признават, че емоциите могат да се изразяват в ярките сънищата.


Когато човек изпитва прекалено голямо безпокойство, може да бъде по-вероятно той да сънува негативно натоварени сънища. По същия начин, ако човек се чувства предимно спокоен и добре е по-вероятно да изпита сънища, които отразяват неговите положителни емоции.


Качеството на съня влияе на физическото и психическото здраве на човек. Когато човек не спи достатъчно дълбоко или сънят му редовно бива прекъсван, може да е по-вероятно да бъдат преживяни ярки сънища, които да бъдат запомнени след събуждане.


Библиография:
National Institutes of Health, National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain basics: Understanding sleep
Sikka P, Pesonen H, Revonsuo A. Peace of mind and anxiety in the waking state are related to the affective content of dreams
Siclari F, Baird B, Perogamvros L, et al. The neural correlates of dreaming