Диабетът може да повлияе на заспиването и обикновено се свързва с определени нарушения на съня. Обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака и нарушен сън, причинен от нервна болка или от желание за уриниране през нощта (никтурия), са проблеми със съня, които са свързани с диабет тип 2.

Какви са усложненията на диабета от липсата на сън?

Липсата на сън може да направи диабета по-труден за контролиране. Сънната депривация води до инсулинова резистентност (когато тялото не реагира нормално на инсулин), което оказва значително влияние върху нивата на кръвната захар. Предотвратяването и управлението на диабета изискват поддържане на кръвната захар в здравословни граници и избягване на нейните драстични пикове и спадове.


 

Липсата на сън може да се определи като затруднено заспиване или задържане на съня. Усложнения на диабета могат да възникнат от липса на сън или от съпътстващо нарушение на съня. Набавянето на по-малко от седем часа сън на нощ редовно (децата и юношите изискват дори повече) може да доведе до следните усложнения:

  • Повишен глад, който влияе върху апетита и количеството храна, което човек консумира. Това може да затрудни избягването на храни с високо съдържание на въглехидрати и захар, което води до пикове и спадове на кръвната захар;
  • Повишена инсулинова резистентност;
  • По-високо кръвно налягане, което увеличава риска от инфаркт:
  • Имунен дефицит, който създава неспособност на организма да се бори с инфекциите;
  • Повишен риск от проблеми с психичното здраве, включително тревожност и депресия

Кои проблеми със съня са свързани с диабет тип 2?

Много видове проблеми със съня са свързани с диабет тип 2, включително следните:

 

Обструктивна сънна апнея

 

Обструктивна сънна апнея е състояние, при което човек многократно спира своето дишане по време на сън. Това състояние често остава недиагностицирано и нелекувано, излагайки човек на риск от усложнения, включително диабет.

 

Синдром на неспокойните крака

 

Хората с диабет са изложени на повишен риск да развият синдром на неспокойните крака. Синдромът на неспокойните крака възниква, когато човек има постоянно, разсейващо и дразнещо желание да движи краката си (най-често през нощта). Тази нужда от движение прави заспиването по-трудно. Синдромът на неспокойните крака и периферната невропатия (увреждане на нервите, което причинява болка) са два от най-често срещаните проблеми със съня, свързани с диабета.

 

Позиви за уриниране през нощта

 

Високите нива на кръвната захар, свързани с диабета, причиняват увреждане на кръвоносните съдове, което засяга пикочните пътища, причинявайки нощни позиви за уриниране. Нощното желание за уриниране може да доведе до често нарушен цикъл на съня и липса на сън.

 

Нервна болка (периферна невропатия)

 

Болката при диабетната периферна невропатия е рисков фактор за проблеми със съня. Периферната невропатия може също да създаде предизвикателства в мобилността или способността за извършването на физически упражнения. Упражнението стимулира по-добрия сън, като изморява човек и освобождава излишната енергия. Поддържането на здравословно телесно тегло помага за предотвратяване и контролиране на предиабет (високи нива на кръвната захар, които не са достатъчно високи, за да бъдат диабет) и диабет.

 

Референции:
1. Sleep Foundation. Lack of sleep and diabetes
2. National Institute for Diabetes and Digestive Kidney Disease. The impact of poor sleep on diabetes
3. Centers for Disease Control and Prevention. Sleep for a good cause
4. Doumit J, Prasad B. Sleep apnea in type 2 diabetes