Хъркането е шумно дишане по време на сън: то представлява вибрация на дихателните структури, причинена от затруднено движение на въздуха по време на дишане. Въпреки че проблемът е често срещан и сред двата пола, сравнително по-често се случва на мъжете. Обикновено хъркането е неприятно за хората, с които хъркащият споделя леглото си, но в някои случаи то представлява проблем и за самия него, нарушавайки съня му. Не е изключено хъркането да е индикатор за по-сериозни медицински проблеми. Обструктивната сънна апнея, например, е потенциално опасно нарушение на съня, причинено от многократно спиране на дишането.

 

Ако човек е сигурен, че не страда от обструктивно сънна апнея, може да се опита да възстанови съня си посредством някое от следните решения:


 

  • Понеже хъркането се причинява от стесняване на дихателните пътища (колкото по-тесни са, толкова по-силно става ), то може да се третира с назален дилататор. Дилататорът разширява внимателно ноздрите и по този начин осигурява по-малко съпротивление на дихателните пътища в носа.
  • Спането по гръб кара основата на езика и мекото небце да застанат до задната стена на гърлото, което води до вибриращи звуци по време на сън. За да се отърве от неприятната ситуация, човек е нужно единствено да смени позицията в леглото си.
  • Отслабването е решение за някои хора. Когато човек натрупа килограми, особено около врата, това може да доведе до стесняване на вътрешния диаметър на гърлото, което да предизвика хъркане.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Алкохолът и седативните вещества действат като респираторни депресанти, което означава, че пиенето на подобни субстанции 4-5 часа преди сън може да направи положението още по-непоносимо.
  • Когато носът е пълен заради настинка, на болния му е трудно да издърпа въздух през дихателните пътища. Това създава "преувеличен вакуум" в гърлото, който кара меките тъкани да се блъскат една в друга, създавайки звуци на хъркане. Комбинацията от топъл душ и спрей за нос върши чудеса.
  • В случай че нищо не действа, крайното решение е оперативна намеса. По-конкретно, съществува хирургическо отстраняване на тъкан в гърлото, което разчита на метод, познат като увулопалатофарингопластика. За да се отворят горните дихателни пътища, медицинските лица типично отстранят сливиците или аденоидите, а обикновено ремоделират мъжеца, мекото небце или фаринкса.