Все повече нараства процентът на хора, които се оплакват от проблеми със съня. Не само късното заспиване, но и пробужданията през нощта, както и ранното събуждане се оказват част от проблема.


Вашите хранителни навици през деня играят съществена роля за това колко добре спите, особено в часовете преди лягане.


Освен кофеинът, важно е да бъде ограничен и никотинът. Колкото и изненадващо да звучи кофеинът може да причини проблеми със съня до 10-12 часа след последното кафе. По същия начин тютюнопушенето е друг стимулант, който може да наруши съня Ви, особено ако пушите непосредствено преди лягане.Вечерята е друг важен приоритет, който трябва да бъде изместен също по-рано през деня. Освен това избягвайте тежки, богати на мазнини храни в рамките на поне два часа преди лягане. Пикантните или киселите храни също могат да станат причина за проява на стомашни проблеми и киселини, които да нарушат в една или друга степен качеството на съня.


Консумацията на захар и рафинирани въглехидрати, съдържащи се в белия хляб, белия ориз, може също да се отрази отрицателно върху добрия сън.


Стресът, тревогата и гневът през деня могат също да станат причина за безсъние. В тази насока е добре да се предприемат стъпки за намаляване на нивата на стрес, доколкото това е възможно.


Може също да опитате с релаксиращ „ритуал“ преди лягане, който да ви помогне да подготвите ума си за сън, като например да практикувате техника за релакс (медитация), да вземете топла вана или да заглушите светлините и да слушате тиха музика или аудиокнига.


Колкото повече се стимулира мозъкът Ви през деня, толкова по-трудно може да се затрудни заспиването. Често, голяма част от нас непрекъснато прекъсват задачите си, за да проверят телефона, и-мейла или социалните си медии.


Дишането с корема, а не от гърдите може да активира релаксация на цялото тяло и да намали сърдечната честота, кръвното налягане, като по този начин Ви помага да заспите.


Освен това изграждането на навици, които да не изискват особен физически и емоционален капацитет, преди лягане може да окаже отпускащ ефект и да подобри съня. Понякога дори малките промени в средата Ви могат да допринесат значително за качеството на съня.


Ако сте били будни повече от 15 минути, станете от леглото и направете тиха, нестимулираща дейност, като например да четете книга. Дръжте светлините приглушени и избягвайте екраните.


Когато не използвате телевизор, телефон или таблет в спалнята си, мозъкът Ви ще свързва леглото единствено със сън и секс.