Добрият сън има преки ползи както за физическото, така и за психичното здраве. Честият недостиг на сън може сериозно да повлияе върху енергията, работоспособността ни, емоционалния баланс и дори вурху теглото ни. Проблемите със съня все повече зачестяват и много лица стигат дори до медикаментозна терапия, за да се справят с проблема, нарушаващ в някои случаи в значителна степен качеството им на живот.


Нездравословните навици през деня, влошаващи съня през нощта могат заедно да доведат до редица неблагорпиятни ефекти за организма – да понижат имунните сили на организма, да повишат риска от инсулти и инфаркти, както и да повлияят на настроението, довеждайки в някои случаи и до депресивни състояния. Но експериментирайки със следните съвети, можете да се насладите на по-добър сън през нощта, да засилите здравето си и да подобрите начина, по който мислите и се чувствате през деня.


Ако спазвате редовен график за сън-събуждане, ще се почувствате много по-освежени и заредени с енергия, отколкото ако спите един и същ брой часове в различно време, дори ако промените графика си за сън само с час или два.Опитайте се да спите и да ставате по едно и също време всеки ден. Това помага да настроите вътрешния часовник на тялото си и да оптимизирате качеството на съня. Това правило важи не само за делничните дни, но и по време на отпуск или през уикендите.


Макар дрямката да е добър начин да компенсирате недостатъчното количество сън, ако имате проблеми със заспиването вечер е добре да ограничите времето за следобеден сън до 15 до 20 минути.


Мелатонинът е естествен хормон, синтезът на който се контролира от излагане на светлина. Мозъкът ни отделя повече мелатонин, когато е тъмно, което е естествен процес, протичащ в организма, за да се настроим за сън. При промяна в производството на хормона е възможно патологично изместване на циркадния Ви ритъм.


Синята светлина, излъчвана от телефони, таблети, компютър или телевизор, оказва силно редуциращо влияние върху синтеза на мелатонин. Този ефект може да бъде сведен до минимум ако се използват устройства с по-малки екрани или се намалява яркостта на екрана на използваните устройства.


Хората, които спортуват редовно, спят по-добре през нощта и се чувстват по-малко сънливи през деня. Редовните упражнения също подобряват симптомите на безсъние и сънна апнея и увеличават времето, което прекарвате в дълбоките, възстановителни етапи на съня.