Едва ли има човек на земята, който да не е изкарал поне една безсънна нощ в живота си. Причината може да е хубавият сериал, който ни държи будни всяка вечер и с пускането на всеки нов епизод си обещаваме, че този вече ще е последен или пък натрапчивите мисли за работното място, които ни карат само да се въртим ту на едната, ту на другата страна, без никакъв намек за евентуално отпускане и заспиване.

 

Каквато и да е причината, часовникът неумолимо продължава да тик-така и ето, че идва ред на най-големия ни враг – алармата. В този момент връхлитат експлозия от смесени чувства – съжаление, че е трябвало наистина да спазите обещанието си за по-ранно лягане, гняв към самите себе си, че отново сте го престъпили, носталгия към мириса на възглавницата и така нататък.Така или иначе – станалото, станало.


 

Как обаче да се справим с неприятната тежест в главата, или иначе казано... Как да избутаме деня докато дойде отново време за сън?

 

Ето няколко съвета от специалистите:

 

Съпротивлявайте се на желанието да заспите отново

 

Макар идеята да изглежда привлекателна, това всъщност е най-лошото нещо, което можем да направим. Прекарването на една безсънна нощ обикновено не е свързано със сериозно отражение върху ежедневните задачи. От друга страна е необходимо да спазваме определен режим на ставане като спазваме часа на събуждане не само през делничните дни, но и през уикендите, за да може организмът ни сам да настрои своя биологичен часовник и по-лесно да преминава през фазите на сън и бодърстване.

 

Дори и да имаме възможност да удължим съня си, това, оказва се, не е правилното решение, тъй като това ще измести заложения ни час за ставане, оттам и целия ни заложен биологичен часовник и е доста вероятно, когато дойде часа за заспиване на нас все още да не ни се спи и да попаднем в своебразен порочен кръг.

 

Не само това, но и прибавените бонус-минути сутрин се оказва, че не само не ни помагат, а често могат да станат причина да се чувстваме по-„зашеметени” след това, отколкото преди да натиснем бутона за отлагане.

 

Излезте, колкото се може по-бързо навън

Закуска навън или разходка пеша до работа е отлична идея за бързо и зареждащо събуждане. За препоръчване е и да не слагате очила. Насладете се максимално на дневната светлина. Тя не само потиска продукцията на мелатонин в организма, който ни прави сънливи, но е отговорна също за освобождаването на „щастливия” хормон серотонин, което спомага за едно прекрасно начало на настъпващия ден.

 

Не прекалявайте с кафето през деня

За много хора сутрешният ритуал с чаша горещо кафе е задължителен елемент от процеса на събуждане. Консумацията му обаче и следобедно време не е за препоръчване. Проучвания показват, че пиенето на кафе дори 6 часа преди сън измества часа на заспиване и може да доведе до поредната безсънна нощ.

 

Направете 25-минутна дрямка, но не повече

Следобедната дрямка е чудесно средство за бързо възстановяване на енергията като най-удачно време за нея се оказва около 13 часа на обяд. Прекаляването с нея обаче може да има обратен ефект. Продължителният сън може да е причина за настъпването на т.нар. дълбока фаза на съня, събуждането от която е свързано с отпадналост, дезориентация, раздразнителност и други нежелани прояви.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дългата дрямка е свързана и с нарушение в хомеостазата сън-бодърстване. 

 

Тъй като организмът трябва да прекара определен брой часове в будно състояние, преди да дойде време за сън, „броячът” се нулира отново след дългата дрямка и часът за сън съответно се измества нататък, ставайки по този начин отново причина за поредната безсънна нощ.

 

Още полезни съвети за това как да се справим след безсънна нощ четете в следващата статия.