Една и съща ситуация се повтаря всяка сутрин. Аларма, която звъни безкрайно, упорито забита във възглавницата глава, поредно закъснение. Е, някои се будят лесно, но ако не сте от тях има няколко трика, които биха могли да ви накарат да ставате по-рано. И то с усмивка. 

 

По-ранно лягане
Много е просто - за да станем по-лесно, трябва да сме се наспали. А за това са ни нужни поне 7-8 часа качествен сън. Така, че ако сте от онези активни хора, на които се налага всяка сутрин да са готови със закуската за цялото семейство и да заведат децата на училище – това е най-важната ви стъпка. Тайната обаче е колкото по-рано, толкова по-добре. Защото хормонът на растежа, който ни позволява да поддържаме енергичност и да не наддаваме на тегло, се произвежда само при качествен сън от 23 часа до 1 ч. след полунощ.


 

Без електронни устройства в спалнята
Всички знаем, че синята светлина на смартфоните и таблетите възпрепятства секрецията на хормона мелатонин, който е необходим за здравия сън. И въпреки това, много от нас пренебрегват този факт и си лягат с телефон в ръка, а на сутринта отново не могат да вдигнат глава от възглавницата.


Не е чак толкова трудно – оставете всички джаджи преди лягане поне веднъж и оценете разликата. На първо място е да „излезнете“ от социалните мрежи, да не играете игри и не на последно място – да приключите с любимия сериал час и половина преди лягане. В пъти по-добре е да прочетете книга - традиционна, не електронна. Има и трети, далеч по-приятен вариант, и той е да обърнете повече внимание на човека до вас.

 

Без късно хранене
След обилна вечеря си легнете веднага, няма как да ле отпуснете, защото тялото трябва да положи много усилия, за да усвои погълнатите количества храна. Освен това, пълният стомах в легнало положение притиска диафрагмата, което пречи на дишането и усложнява работата на сърцето. Резултатът е постоянно въртене в леглото, трудно дишане, тежест и будуване минимум два часа.


Най-доброто време за вечеря е 3 часа преди лягане и то без да се прекалява с количествата. Сложните въглехидрати (зеленчуци, кафяв ориз, пълнозърнести макаронени изделия) и нискомаслени протеини (извара, риба, морски дарове, яйца) са подходящия избор за вечеря.

 

Не на алкохола
От една страна няколко чаши вино преди лягане могат да помогнат на тялото да се отпусне и за успори заспиването, но от друга учените са доказали, че алкохолът значително намалява качеството на съня. 


Така че би било добре, ако алкохолът, макар и малки количества, се замени с билков чай или вода. Но внимавайте с количествата, ако не искате да прекарате нощта в тоалетната.

 

Алармата далеч от леглото
Звучи малко гадничко, но ако алармата звъни в далечния край на стаята, ще трябва да станем, за да изключим досадния сигнал.

 

Чаша вода веднага след събуждането
През нощта тялото губи течности и за да го събудим по-лесно, трябва да възстановим запасите му от течности. Защо да не започнем още с отварянето на очите?