Дефиницията за безсъние включва няколко компонента като невъзможност за заспиване, чести пробуждания  през нощта и недостатъчно количество сън, който е нужен ежедневно, за да се чувстваме отпочинали. Симптомите включват още будене прекалено рано сутрин, чувство на сънливост през деня, затруднена концентрация и раздразнителност. Безсънието може да бъде остро (продължаващо от една до няколко нощи) или хронично (продължаващо месеци и дори години). От този проблем страдат значително по-често жените.


Най-често безсънието се дължи на група фактори, включително медицински и психологични проблеми, проблеми с планирането, както и някои поведенчески фактори - прекалено късно заспиване, интензивна физическа активност и гледане на телевизия непосредствено преди часа за лягане.


Важно е да се придържаме към графика за лягане и ставане, дори и през почивните дни. Спазването на един и същи час за лягане и ставане въздейства на биологичния ритъм.Пренасянето на работата в спалнята е сигурен начин да намалим качеството на съня. Друг неподходящ навик е четенето на по-сложна и изискваща повече размисъл литература, защото задействаме отново мозъка на режим за работа.


Неудобното легло е свързано също с лошото качество на съня. Затова преди да предприемем по-сериозни мерки спрямо безсънието е добре да проверим дали проблемът не е в неудобната възглавница или матрак.


Дори 10-20 минути дрямка на ден може да ни накара да се чувстваме опточинали и да подобри паметта ни. Но твърде късната дрямка може да окаже отрицателно влияние върху нощния сън.


Подходящ е приемът на повече хра, които са богати на магнезий и витамини от групата В. Такива са някои ядки - бадеми, кашу, също така зеленолистни зеленчуци и бобови растения. Но е от значениe и вечерята да не бъде твърде късна.


Излагането на изкуствената (или “синя”) светлина, излъчвана от екраните трябва да бъде намалена преди лягане. Тук се включва работата на телефон, таблет, компютър, както и гледането на телевизия.


Тъмната и хладна спалня е най-подходяща за добър сън. Препоръчително е температурата да бъде между 16 и 24 градуса. За да си осигурим ограничаване на светлина може да сложим плътни завеси, затъмняващи щори или маска за очи.