Апаратите за сън CPAP могат да намалят смъртния риск. Тяхното използване по време на сън за третиране на сънна апнея може да спомогне и за намаляване на риска от сърдечно заболяване. Апаратът потенциално може и да намали натрупването на плаки в артериите около сърцето при страдащите от обструктивна сънна апнея.


CPAP апаратите се използват за третиране на проблеми със съня, като най-често е при обструктивна сънна апнея. Тази апнея се появява, когато дишането по време на сън стане трудно или почти невъзможно заради някакво препятствие в дихателните пътища или в устната кухина. Една често срещана причина за тази апнея е позицията на езика по време на сън. Затрудненията с дишането могат да стигнат и до етап, когато по време на сън то напълно спира за кратък период от време. Страдащите от това заболяване могат да спрат да дишат между 5 и 30 пъти на час, докато спят. Липсата на кислород причинява висок стрес на организма и повишава нивата на адреналин, което е рисков фактор за хипертония. 


По този начин обструктивната сънна апнея повишава значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Третирането на апнеята би намалило риска от тези заболявания и CPAP апаратът демонстрира успех в лечението на заболяването. Апаратът подава постоянен поток на въздух през маска, която е сложена върху носа и устата на спящия. Така дишането не спира и дихателните пътища остават отворени.И това подобрение в качеството на съня подобрява функцията на организма, както и намалява риска от сърдечно-съдови инциденти, сочи ново изследване, представено на Международния Конгрес на Европейското респираторно дружество. Резултатите сочат, че CPAP подобряват значително сърдечно-съдовата функция. Тези с обструктивна сънна апнея, които използват апарата имат 36% по-нисък смъртен риск, свързан със сърдечно-съдови инциденти в сравнение с тези, които не използват апарат.


Друго изследване, представено на конгреса, разкрива и друг полезен ефект от използването на апарата – оказва се, че той може да спомогне и за намаляване на натрупването на артериални плаки. При обструктивна сънна апнея има по-висок риск от натрупването на тези плаки заради променливите нива на кислород в кръвта. Натрупването на плаки повишава възпалението и предразполага към коронарна болест. Сочи се, че в комбинация с лекарства са отслабване този ефект може да се подобри. Това е още един рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, върху който CPAP апаратът влияе благоприятно. 

 

Референции:
ERS International Congerr (2023, September 11) Positive airway pressure for sleep-disordered breathing: adherence and outcomes Clinical. Retrieved 2023, September 13 from https://k4.ersnet.org/prod/v2/Front/Program/Session?e=379&session=16589