Дали с цел ваканция или във връзка с професионален ангажимент, на всеки човек, поне веднъж в живота му, се е налагало да смени часовия пояс. Това обаче в някои случаи се оказва сериозно предизвикателство за вътрешния биологичен часовник на организма и адаптацията към новото време и място може да се окаже труден и неприятен процес, свързан както с проблеми в режима на съня, така и с появата на дневна сънливост, липса на концентрация, храносмилателни смущения и други.

 

Как влияе смяната на часовия пояс на нашия организъм?


В основата на нормалното функциониране на човешкия организъм стои т.нар. биологичен часовник. Основни функции като регулацията на телесната температура, контрола на плазмените нива на хормоните, храненето, съня и други процеси се подчиняват на определен 24-часов цикъл, известен още като циркадианен ритъм.

 

Експозицията на светлина има определяща роля във функционирането на биологичния часовник, чийто център се локализира в т.нар. хипоталамус. Именно светлината е основния стимул, който поддържа организма буден, а липсата на светлина от друга страна е предпоставка за секрецията на мелатонин, който има основна роля в настъпването на съня.

 

Смяната най-често на два и повече часови пояса често води до смущение във вече заложения циркадианен ритъм на човека, което води и до съответните смущения във всички контролирани от него процеси, в това число и съня.

 

В коя посока на пътуване най-често се наблюдават по-сериозни смущения?

Установено е, че по-сериозни оплаквания при смяна на много часови пояси се наблюдават при пътуване на изток, във връзка с „удължаването” на деня. Пътуването в западна посока се понася по-добре, което се обяснява с по-скоро настъпващото време за сън, което в случаите на дълго пътуване е желана предпоставка за почивка на организма. Пътуването от северния към южния полюс или обратно не води до сериозно влошаване на циркадианния ритъм, но може да е свързано с промяна на сезони и сериозни температурни разлики, които също могат да окажат негативен ефект върху организма.

 

Какви нарушения настъпват при смяна на много часови пояси?

Оплакванията могат да бъдат различни, в зависимост от броя на сменените часови пояси, физическото и психическото състояние на човека, неговата възраст и подлежащи заболявания и други.

 

Характерни симптоми са:

 • Нарушение на съня – както по типа на трудно заспиване или ранно събуждане, така и на трудно събуждане сутрин;
 • Болка или чувство за тежест в главата;
 • Умора и днвена сънливост;
 • Раздразнителност;
 • Лека депресия, обърканост или трудна концентрация;
 • Загуба на апетит;
 • Гастроинтестинални смущения – констипация или диария.

Оплакванията често преминават за няколко дена, без да се налага лекарска намеса, но това зависи и от индивидуалния случай.

 

Какво можем да направим, за да настрим организма си на новия часови пояс?

 • Настройте режима си на сън и заспиване спрямо предстоящото часово време - няколко дена преди пътуването се опитайте да лягате поне 1 час по-рано, ако ви предстои пътуване на изток, и съответно по-късно, ако ще пътувате в западна посока. Съчетайте го и със съответния нов режим на хранене. По този начин ще настроите биологичния си часовник и адаптацията ще е по-плавна;
 • Починете си добре преди пътуването – кратка дрямка в ранния следобед е препоръчителна, ако пътувате вечерно време;
 • Планирайте пристигането си няколко дена, преди очакваната среща ( ако пътувате по бизнес ангажименти) – това ще даде време на Вашия организъм да се адаптира, за да може да се представите на ниво;
 • Избягвайте консумацията на алкохол и кофеин преди, по време и след пътуването – това може допълнително да смути режима Ви на заспиване или да стане причина за по-ранно събуждане сутрин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен това води до дехидратация на организма, което може само да влоши симптомите;

 • Ако на новото място е нощ, когато пристигате, желателно е да поспите по време на пътуването, ако не е, останете будни на всяка цена;
 • Пийте повече течности преди, по време и след пътуването;
 • Веднъж пристигнали, нагласете режима си изцяло на новото време –настройте часовника си още преди пътуването. Опитайте се да си лягате и ставате по време, когато е прието за новото място, дори и да се чувствате изтощени в началото. Същото важи и за режима на хранене. И не забравяйте, че светлината е главния фактор за по-бързата адаптация;
 • Обърнете се към Вашия лекар, в случаите, когато искате да избегнете или намалите проблемите със съня – за целта се изписват лекарства от групата на бензодиазепините, небензодиазпеинови и добавки, съдържащи мелатонин.