Изследване публикувано в журнала Accident Analysis and Prevention сочи, че хората, които спят само 6 часа в денонощието са най-податливи на заспиване зад волана, дори когато се чувстват борди и отпочинали.
 
Според данни от развитите страни, заспиването на волана предизвиква почти толкова пътни инциденти, колкото и шофирането в нетрезво състояние. Недоспиването води до забавени реакции и нарушена концентрация у всички засегнати инсомниаци, но активните шофьори, страдащи от липса на сън са най-застрашените представители на групата. За тях са характерни още нарушена координация и повишена агресия.
 
Според д-р Гранднър, психиатър от University of Pennsylvania и един от авторите на публикацията, спящите 6 часа или по-малко са белязани от двойно по-голяма статистическа вероятност да заспят, докато шофират, в сравнение със спящите поне 7 часа. 
 
Спящите 5 часа или по-малко са с четворно завишен риск. Те са и 3 пъти по-склонни да карат в късни часове, смятайки, че имат достатъчно сили за това.
 
Статистически, за най-опасни за шофиране се приемат интервалите от 16 до 18 ч. и от 01 до 03 ч. след полунощ. Тогава циркадните ритми на съня са най-силни. При силна умора и отсъствие на стимули, мозъкът изпада в състояние на микросън. То може да продължи от части от секундата до 30 секунди, но през това време индивидът не осъзнава какво се случва - има „спомени” за случилото се, понеже очите му могат да са отворени по време на микросъня и реакциите му като шофьор са практически липсващи.  
NEWS_MORE_BOX
 
Собствената преценка за способността да се шофира често не е обективна и спътниците на шофьора винаги трябва да са нащрек за признаците на физическа преумора и нарушена концентрация. Такива са: често прозяване, търкане на очите, безпокойство и раздразнителност, учестено мигане и натежали клепачи, несвързана реч при опит за комуникация. При наличието на повече от един от тези симптоми се съветва шофьорът да паркира колата и да бъде сменен. Ако това не е възможно, спирането за почивка е наложително и за предпочитане пред повишения риск от катастрофа.