Белият шум е сигнал с еднаква сила във всеки честотен диапазон, доловим от човешкия слух (между 20 и 20 000 херца).
 
Установено е, че слушането на подобен шум по време на сън е полезно за здравето, понеже подобрява качеството на съня и прави внезапното събуждане от стресиращи звуци по-малко вероятно.
 
Устройствата издаващи бял шум могат да генерират различни по тематика звуци, които споделят една обща характеристика: съдържат много различни тонове, но всеки един от тях е с една и съща честота.
 
Това прави белият шум монотонен, предвидим и скучен. Точно от това има нужда човешкият мозък, за да си почине добре по време на сън. 
 
Дори по време на сън, когато съзнанието е почти изключено, а тялото е в покой, слухът остава бдителен и внимава за опасности в нощта. Това прави здравият сън на хората уязвим към силни слухови стимулации, които дори не засягат оцеляването му (аларми на коли, кучешки лай и др.). Тези звуци могат да повишат сърдечният ритъм, да повишат кръвното налягане и дори да доведат до събуждане.
 
Слуховата чувствителност към подобни звучи е особено силна в ранните стадии на съня. Тук идва на помощ белият шум.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Със специфичната си честота, този шум неутрализира голяма част от силните звуци пречещи на добрият сън. Макар белият шум да е по-близо и по-ясно чуваем от външните дразнители, с неговите еднообразие, повторяемост и монотонност се свиква бързо и съзнанието привиква към пълното им игнориране.
 
На пазара са налични множество технологични продукти, произвеждащи бял шум за подпомагане на съня. Обикновен вентилатор, включен близо до спящия обаче има същия ефект, а и може да донесе малко прохлада в идващите горещи месеци.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: