Когато става дума за здравето на сърцето, некачественият нощен сън може да бъде вреден толкова, колкото тютюнопушенето. Проучване установява, че нарушенията в съня удвоят риска от сърдечен удар или инсулт сред мъжете. 
 
Проф. Валери Гафаров от Световната здравна организация обяснява, че за лошия сън трябва да се мисли като за рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания, заедно с тютюнопушенето, липсата на физическа активност и неправилното хранене. Проведеното проучване е част от програмата MONICA на СЗО. 
 
За неговите цели се анализират 657 мъже, на възраст между 25 и 64 години, които не са страдали от инфаркт, инсулт или диабет. От самото начало на проучването през 1994 г. започва да се оценява качеството на съня
 
През следващите 14 години се регистрират всички случаи на инфаркт на миокарда и инсулт. По време на проучването, близо две трети от участниците, които биват засегнати от сърдечен удар, се оказва, че страдат от нарушение на съня
 
Изследователите заключават, че при мъжете с подобни проблеми има повече от 2,6 пъти по-голям риск от инсулт, което е с 1,5 пъти повече, в сравнение с тези, които не страдат от проблеми със съня.
 
Данните от проучването са представени по време на EuroHeartCare 2015 в Дубровник, Хърватия. 
NEWS_MORE_BOX
 
Редица предишни проучвания в областта сочат, че недостигът на качествена почивка през нощта може да окаже неблагоприятен ефект върху множество аспекти на организма. Учени дори го свързват с преждевременно остаряване на клетките. 
 
Други подчертават връзката между нарушения сън и повишения риск от диабет и сънна апнея при мъжете. 
 
От друга страна, когато сънят е качествен, се подобрява паметта, твърдят експерти.