Счита се, че когато съзнанието е леко замъглено и не се контролира, например когато е под влияние на алкохола, човек най-лесно казва истината. По време на сън ситуацията е много подобна, а хиляди хора изпитват състоянието, известно като сомнилоквия, или говорене насън.

 

Доколко вероятно е говорейки насън, те да кажат нещо, което не трябва или да издадат дълбоко пазена тайна? Френско проучване поднася интересна информация по темата.


 

Според очакванията говоренето насън следва да изразява това, което се случва в подсъзнанието ни докато спим. Ако например ни мъчи гузна съвест, влиянието й нощем би следвало да е най-силно и нещата, които казваме насън, да са израз именно на вътрешната ни борба. Оказва се обаче, че не е точно така.

 

Френско проучване, считано за най-мащабното в областта на говоренето насън, доказва, че думите, които изговаряме докато спим, са много малко и са строго специализирани. Установено е, че най-често се употребява думата „не“. Оказва се също, че спането смъква задръжките и развърва езика ни за произнасяне на фрази, които не си позволяваме да изричаме будни – най-вече някои груби и оскърбителни думи и изрази.

 

Учените отчитат, че от сомнилоквия по-често страдат мъжете, като в повечето случаи казаното от тях по време на сън се описва като форма на вербална непристойност. Причината повечето изричани насън думи да са с неприлично значение все още не е изяснена.

 

Сомнилоквията е форма на парасомния – специфично нарушение на съня, каквото се отчита и при хората, които ходят насън. Според резултатите от френското проучване говоренето насън е резултат от прекомерната стимулация на мозъка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В някои случаи тя е провокирана от прекаляване с компютърните занимания, телевизията или кофеиновите напитки във времето, непосредствено преди лягане. В повечето случаи обаче свръхстимулацията на мозъка е резултат от прекомерен стрес, тревожност, самоналожени задръжки, неудовлетворен перфекционизъм или лични притеснения, които се считат за водещи причини за говорене насън.

 

Това обяснява защо сомнилоквията е предимно временен проблем и рядко хронифицира.

 

Според специалистите не може да очакваме човек, който говори насън, неосъзнато да споделя съкровени тайни, но можем да заключим, че той има временни психологически проблеми, които влошават съня му. Добре е такива хора да се погрижат за укрепване на съня чрез снемане на стреса и тревожността. В повечето случаи тези мерки бързо елиминират и говоренето насън.