Инсомния или безсъние е разстройство на съня, което засяга милиони хора по света. На кратко казано, хората с инсомния имат трудности при заспиване или се събуждат често след като са заспали. Ефектите от безсънието могат да са много тежки.

 

Обикновено безсънието води до сънливост през деня, летаргия и чувство за отпадналост и нетрудоспособност. Чувствате се отпаднали – умствено и физически. Безсънието е причина за някои хронични заболявания.


 

Няколко факти за безсънието. Причините за това разстройство могат да са много, статистически данни сочат, че 40% от американците страдат от безсъние. Често инсомнията се появява като резултат от друго заболяване. Причините за безсъние са психологични фактори, прием на лекарства, хормонален дисбаланс. Лечението може да е медикаментозно или поведенческо.

 

Причини за инсомния. Тя може да е причинена от физически или физиологични фактори. Често се случва да има съпътстващо заболяване, което причинява хронична инсомния. Преходната инсомния е причинена от текуща промяна на нормалното ежедневие.

 

Една от честите причини за безсъние е нарушаване на циркадните ритми – дълго пътуване с промяна на часовите зони, работа на смени, смяна на зимно с лятно часово време и обратно, неподходяща температура в спалното помещение.

 

Физиологичните причини за безсъние могат да са състояния като биполярно разстройство, депресия, тревожност.

 

Медицински състояния, които могат да предизвикат безсъние са: хронична болка, синдром на хроничната умора, сърдечни проблеми, рефлукс, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), прекаран инсулт и др. 

 

Хормонален дисбаланс е друга причина, която може да предизвика безсъние. То се проявява най-често по време на менопауза.

 

Други причини – спане до хъркащ партньор, паразити, психическо претоварване, бременност.
Приемът на някои медикаменти също може да предизвика безсъние. Такива са: кортикостероиди, статини, алфа-блокери, бета-блокери, някои видове антидепресанти, АСЕ-инхибитори и др.

 

Ето някои от симптомите, които ви подсказават, че невъзможността да спите вечер се е превърнала в медицинско състояние: трудно заспивате вечер, което продължава повече от две седмици, будите се нощем или много рано сутрин, чувствате се изморен на сутринта, през деня не сте трудоспособни, раздразнителни сте, усещате тревожност, не можете да се концентрирате, често имате главоболие.

 

Всички тези състояния говорят за инсомния. Обърнете се към лекаря си възможно най-бързо, за да се предприемат съответните мерки.