Говоренето по време на сън, познато още като сомнилоквия, е нарушение на съня, при което спящият говори, докато спи, без да осъзнава. Говоренето насън може да включва сложни диалози и монолози, пълни безсмислици или мърморене. 
 
Добрата новина е, че за повечето хора състоянието е рядко и краткотрайно явление. Всеки човек може да говори насън, но по-често явлението се среща сред мъжете и децата. 
 
Говорещите насън не са наясно със своето поведение, заради това техният глас и езикът, на който говорят, може да звучат различно. Говоренето насън може да бъде спонтанно или да бъде предизвикано от разговор на друг човек със спящия.
 
Състоянието може да се дължи на стрес, депресия, висока температура, липса на сън, алкохол. В много случаи то може да бъде наследствено, въпреки че външни фактори също могат да го стимулират. 
 
То често се появява заедно с други нарушения на съня като кошмари, неспокоен сън, сънна апнея и нарушение в REM фазата на съня. В редки случаи появата на състоянието в зряла възраст може да бъде свързано с психически разстройства или нощни пристъпи. 
 
Говоренето насън, когато е свързано с ментално или медицинско заболяване, по-често се наблюдава при хора над 25-годишна възраст.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Малко се знае за самото говорене. Някои приказки нямат смисъл, а други могат да се свържат с минали събития, преживявания и отношения, които вече не влияят на емоционалното състояние на човека. 
 
Модерната наука за съня и „законът“ приемат, че състоянието не е продукт на съзнанието или рационалния ум, поради което обикновено е приемано като недопустимо.
 
Въпреки че физически е безопасно, то може да доведе до чувство на срам или да притесни други спящи наоколо.