Бебетата могат да се събуждат на всеки час, тийнейджърите отказват да станат от леглото, хората в зряла възраст с по няколко деца могат да спят непробудно 12-15 часа, възрастните хора пък трудно заспиват. Защо сънят е толкова променлив, влияе ли се от възрастта?

 

Между заспиването вечер и сутрешната аларма, нашите мозъци претърпяват доста промени. Специалистите по сън наричат първата фаза от съня N1. Ако се събудим в тази фаза на съня може първоначално да не осъзнаем къде се намираме.


 

Втората фаза или N2 е фаза на по-дълбок сън, характеризираща се със силна мозъчна активност. Третата фаза или N3 е фазата на най-дълбок сън или бавновълнов сън, заради мозъчната активност, която е по-бавна.

 

Най-накрая се достига т.нар. REM-фаза (rapid eye movement). Наречена е така, заради бързото движение на очите. Тази фаза се характеризира с мозъчна активност, която не е характерна за хората в будно състояние. Тук се случват сънищата и тялото ни е парализирано.

 

Може би именно това ни държи в безопасност като ни възпира да ставаме и да се движим (както става при сомнамбулите). Всички тези фази се сменят в цикъл, който трае около 90 минути.

 

Бебета. Сънят ни се променя през целия живот. В първите дни от живота си бебета спят между 16 и 18 до 20 часа на денонощие. При тях не се наблюдават движения на тялото както при възрастните. Вместо това при тях сънят започва с активната REM-фаза и преминава във фаза, известна като тих сън. До около шестмесечна възраст детето вече има изграден циркаден ритъм и прекарва в сън по-голямата част от нощта.

 

Деца. С порастването количеството сън, от което се нуждае детето намалява. Променя се и композицията на съня. Докато бебетата прекарват около 50% от съня си в REM-фаза, то децата след 2 години имат само 25% сън в тази фаза.

 

REM-сънят е най-активен в ранна възраст. Тогава мозъкът е най-пластичен и се формират невроналните връзки. Това показва важността на REM за развиващия се мозък и една от функциите му може да е развиване на зрителната система.