Какво сте по-склонни да сънувате?
 
Изследвания показва, че фантастичните и странни сънища са рядкост. По-вероятно е да сънувате обикновени събития или сънища, свързани с притеснения. Кошмарите също отразяват ежедневните притеснения и често включват ситуация, в която попадате в капан, сами сте или в опасност. Сънищата могат да ви помогнат да обработите спомени и информация, дори и да не си ги спомняте. 
 
Липсата на сън в различните възрасти
 
По-възрастните хора обикновено се нуждаят от 7 – 9 часа сън. Оказва се също така, че тези, които са в добро здраве, са по-малко засегнати от липсата на сън, в сравнение с младежите. 
 
Проучване от 2009 г., в което участие взимат хора в добро здраве и на възраст между 65 и 76 години, установява, че те имат по-бързи реакции, фокусират се по-добре и чувстват умора в по-малка степен през деня, в сравнение с тези, които са между 18 и 29 години, когато остават без сън за 26 часа. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Независимо от възрастта, липсата на сън, макар и само за една нощ, може да ви направи по-раздразнителни и уязвими към стреса. Вашата памет и преценка също могат да бъдат засегнати. 
 
За по-качествен сън…
 
Слънчевата светлина помага на организма да поддържа вътрешния си цикъл на съня. Събуждането на слънчева светлина и „попиването“ й през деня също може да ви помогне да спите по-добре през нощта.