Какви са другите причини за джет лаг?

Умора от пътуване


Проучванията показват, че умората от пътуването също допринася за за джет лаг. Промените в налягането в кабината и голямата надморска височина по време на пътуване по въздух могат да допринесат за някои симптоми на джет лаг.


 

Някои хора могат да получат височинна болест, когато пътуват със самолет, която може да причини симптоми, които да влошат джет лаг, като:

 • Главоболие;
 • Умора;
 • Гадене

Дехидратация


Дехидратацията може също да допринесе за някои симптоми на джет лаг. Ако не се пие достатъчно вода по време на полет, това може да доведе до лека дехидратация. Освен това нивата на влажност в самолетите са ниски, което може да доведе до по-голяма загуба на вода.


Кафе и алкохол


Пътуващите са склонни да консумират напитки в самолета, които обикновено не пият в тези количества или по това време на денонощието. Пиенето на кафе, чай и други кофеинови напитки може да  попречи на постигането на достатъчно сън по време на полета. Кофеинът също може да дехидратиращ ефект.


Консумацията на алкохол може да предизвика сънливост, но може също и да влоши качеството на съня. Алкохолът може също да причини умора, главоболие, гадене и други странични ефекти, които влошават джет лаг.

 

Други фактори, които оказват влияние върху джет лаг?

Полетът със самолет позволява преминаването на много часови зони за кратък период от време. Това е ефективен начин за пътуване, но колкото повече часови зони пресича човек, толкова по-тежки могат да бъдат симптомите на джет лаг.


По-възрастните пътници са по-склонни да получат по-тежки симптоми на джет лаг, отколкото по-младите пътници. Младите пътници, включително децата, може да имат по-малко симптоми и да се адаптират към новото време по-бързо.


Посоката, в която лети самолетът, може да има голям ефект върху симптомите на джет лаг. Според проучванията симптомите на джет лаг са по-тежки при пътувате на изток. Това е така, защото усилието на човек да остане буден до по-късно, за да помогне на тялото си да се адаптира към нова часова зона, е по-лесно, отколкото усилието да се заспи по-рано.


Кои са симптомите на джет лаг?

Джет лаг се появява, когато естественият ритъм на тялото е значително нарушен от пътуването. Когато човек се опитва да пригоди биологичния часовник на тялото си да съответства на новата часова зона, може да започне да изпитва симптоми на джет лаг. Тези симптоми обикновено се проявяват в рамките на 12 часа след пристигането на новото място и могат да продължат няколко дни. Най-честите симптоми на джет лаг включват:

 • Умора;
 • Сънливост;
 • Раздразнителност;
 • Леко състояние на обърканост и чувство на лека дезориентация;
 • Летаргия;
 • Леки стомашно-чревни проблеми, които включват разстроен стомах и диария;
 • Прекомерна сънливост;
 • Безсъние

За повечето хора симптомите на джет лаг са леки. При изпитването на по-тежки симптоми, като студено изпотяване, повръщане и треска, това можеда се дължи на друга причина, като например – вирус, настинка или височинна болест.


Ако тези симптоми продължат повече от 24 часа, е препоръчително да се потърси лекар.


Библиография:
Fowler PM, et al. Greater effect of east vs. west travel on jet-lag, sleep and team-sport performance
Choy M, et al. Jet lag: Current and potential therapies