Допаминът изпълнява функцията на невротрансмитер и хормон в химическите процеси на мозъка. Получава се чрез синтез на леводоп (3,4-дихидрокси-L-фенилаланин) и е свързан е с метаболизма в организма.

 

От допамин се произвеждат редица невротрансмитери като епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин).


 

Функциите си в организма, допаминът осъществява чрез активиране на специфични метаботропни рецептори. Рецепторите се състоят от седем мембранопроходни сегмента, разделени на пет класа D1, D2, D3, D4 и D5. Всеки клас отговаря за определена функция в организма.

 

Като невротрансмитер, допаминът участва в регулирането на множество процеси в Централната и Периферна нервна система (ЦНС и ПНС). Като хормон взима участие в регулацията на бъбреците. Хипо - или хиперфункцията на допамина водят до редица психични и неврологични заболявания.

 

 

Съществуват две групи медикаменти, които подпомагат и регулират синтеза на допамин, допаминови прекурсори и допаминови агонисти.
 

Допаминовите прекурсори след прием претърпяват трансформация на леводопа, превръщайки го в допамин в мозъчните структури.


Допаминовите агонисти стимулират невроните в мозъка, които не се стимулират от естествения допамин поради хипофункция му.


Допаминът като лекарствено вещество се предписва обикновено за лечение при болест на Паркинсон и при синдрома на неспокойните крака. Назначава се и при нарущения в действието и количеството на произведения по естествен път допамин в организма.


Requip и Mirapex са марки допаминови лекарства одобрени от FDA (Food and Drug Administration) за лечение на начален до тежък синдром на неспокойните крака.


Някои лекари предписват допамин на пациентите си при чести нарушения на съня и инсомния. В тези случай най-подходящ е приемът на допаминови агонисти.Химичните съставки в допаминовите лекарства, които са най-ефективни за лечение на синдрома на неспокойните крака, както и за неволни или резки тремори на крака са: леводопа, прамипексол и ропинирол.


Прамипексол се съдържа в  Mirapex, а репинирол – в Requip.


Леводопа помага при инсомния и неспокоен сън. За процент от хората, приемащи лекарства, които съдържат като активна съставка леводоп, в началото ефектът е положителен, но с течение на времето симптомите се влошават, поради редовната употреба на медикамента.


При употребата на медикамент, съдържащ като активна съставка леводоп могат да възникнат нежелани странични реакции, като гадене и повръщане, безсъние, стрес, безпокойство, умора или еуфория.