Изследване, публикувано в последния брой на Science Translational Medicine, разкрива успеха на учени от Stanford University в разгадаването на нарколепсията - хронично заболяване, характеризиращо се със симптоми от изразена сънливост в хода на деня, до невъзможност за контрол над будното състояние и внезапно заспиване. То може да настъпи в произволен момент и да трае само няколко секунди, през които заболелият може да колабира без никакво предупреждение. Учените доказват убедително своята теория, че заболяването е автоимунно.
 
При заболелите собствената имунна система напада протеина хипокретин, познат още като орексин. Той е важен невротрансмитер – съединение, което предава електричните сигнали от неврон към клетка-изпълнител. Хипокретинът е невротрансмитер с основни функции да регулира бодърстването, да повишава вниманието, да потиска сънливостта и апетита.
 
Грешката на имунната система е, че разпознава хипокретина като структурно подобна част от молекулата на H1N1 – причинителят на свински грип. Понеже няма телесен механизъм за потискане на автоимунните заболявания, собственото тяло напада и унищожава хипокретина и много от невроните, които го отделят. Това води до силни спадове в бодърстването, понижено внимание и непреодолимо желание за сън.
 
Заболяването засяга над 200 000 души само в Европейския Съюз, а в световен мащаб те са над 2 млн. 
 
NEWS_MORE_BOX
Проф. Емануел Мино, специалист по психиатрия и поведение, изучава нарколепсията над 20 години. Едва през 2009 той лансира хипотезата, че нарколепсията е автоимунно заболяване. Идеята за това възниква, докато наблюдава взаимоотношенията между инфекцията с N1H1, ваксинацията против нея и зачестилите случаи на нарколепсия при ваксинирани.
 
Професорът и екипът му не само откриват и доказват взаимодействието, те са на път да открият начин за прекъсване на автоимунната свръхреакция и да преустановят унищожаването на хипокретин-произвеждащите неврони. Това може да бележи скоропостижния край на едно от най-загадъчните заболявания в историята на медицината.