Осигуряването на достатъчно време за сън през нощта може да намали риска от настинка, се посочва в данните на ново проучване. То е проведено от изследователски екип от Университета на Калифорния, Сан Франциско в САЩ. 
 
Авторът Арик Пратър, който е професор по психология в университета, обяснява, че сред хората, които спят по шест часа всяка нощ или по-малко, опасността да развият простудно заболяване е четири пъти по-голяма при излагането на вирус. Той подчертава, че този фактор е от най-голямо значение и не се влияе от други фактори като възраст, ниво на стреса, образование или приходи. 
 
Според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията недостатъчният сън се превръща в „публична епидемия“ и се свързва с пътни транспортни произшествия, индустриални катастрофи и професионални грешки.
 
За целта на проучването участие взимат 164 доброволци, които са изложени на вирус на настинка. Целта е да се установи начина, по който различни фактори влияят на капацитета на организма да се бори с вируса
 
Участниците са наблюдавани за период от една седмица, след което биват изследвани, за да се оцени прогресирането на вируса. Преди началото на самото проучване, всеки доброволец преминава през скрининг за оценка на здравословното състояние. 
NEWS_MORE_BOX
 
С началото на проучването се регистрират и техните навици, свързани със съня. Това се случва с помощта на сензор, наподобяващ ръчен часовник, който участниците носят през нощта.
 
След направения анализ, изследователите заключават, че сред доброволците, които спят по-малко от шест часа всяка нощ през предходната седмица, рискът от настинка се повишава с 4,2 пъти, в сравнение с тези, които си набавят по минимум седем часа сън. При участниците, които спят по-малко от пет часа, рискът е повишен с 4,5 пъти.
 
Данните от проучването са публикувани в Sleep.