Депресията и безсънието най-ясно прогнозират зачестяването на кошмарите според данните на ново проучване. То е проведено от изследователи от Университета в Турку във Финландия и Финландския Национален институт по здравеопазване и социални грижи. 
 
Според водещия автор Нилс Сандман от Университета в Тукуру данните от проучването разкриват пряка връзка между тези състояния ипоявата на кошмарите. Този тип сънища често включват физическа опасност и може да провокират редица негативни емоции, включително чувство на тревожност, ужас, срам и отвращение. 
 
За целта на проучването изследователите използват данни, взети от два други анализа, проведени сред възрастни във Финландия за периода между 2007 и 2012 г. Те включват информация от 13 922 души, които са на възраст 25 - 27 години. Доброволците съобщават за честотата на кошмарите, наред с други фактори, касаещи цялостното им здравословно състояние и начина на живот. 
 
Всички участници отговарят на въпросници, след което са подложени на изследвания, които да проверят здравословното им състояние. Около 3,9% от тях съобщават, че страдат от кошмари през последните 30 дни. 45% редовно сънуват подобни сънища, а 50,6% не са засегнати от кошмари. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След проведения анализ отстрана на учените става ясно, че 28,4% от участниците, страдащи от тежки симптоми на депресия, съобщават за чести кошмари. От тях са измъчвани и 17,1% от засегнатите от безсъние
 
След по-задълбочен поглед и взимане под внимание на други фактори става ясно, че най-значителните независими рискови фактори за чести кошмари са инсомнията, изтощението и негативното отношение към себе си – типичен симптом на депресията
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Sleep.