Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е състояние на неосъзнато, неволево говорене по време на сън. То може да варира както по своето съдържание, така и по вида на произношение – от тихо „мърморене’, нечленоразделна и безсмислена реч до сложни разкази, изпълнени със съдържание и съответната експресия.

 

Говоренето на сън често възниква спонтанно, но може да бъде провокирано и от говора на близък човек нощно време. Понякога нощния говор може дори да звучи различно от нормалното му звучене през деня.


 

Въпреки че почти на всеки човек в един или друг момент от живота му се е случвало да говори на сън, са известни случаи на генетична предиспозиция, при които бълнуването нощно време се наблюдава във всяко следващо поколение. Открита е определена предразположеност към състоянието сред представителите на мъжкия пол, както и в детска възраст.

 

Бълнуването нощно време много често се асоциира и с определен стресов момент, безпокойство или депресия. Недостигът на сън, консумацията на алкохол или определени лекарства, повишената температура също могат да провокират появата му.

 

Много често появата на бълнуване се наблюдава в контекста на друго нарушение в съня, особено при състоянията на парасомния епизоди на нощен ужас с непълноценно събуждане, съпроводени с известни агресивни прояви и често нереагиране на опитите за успокояване, епизоди на събуждане с чувство за обърканост, сомнамбулизъм, както и при сънна апнея и поведенческо разстройство в REM – фаза на съня и др.

 

Когато булнуването нощно време възникне спонтанно след 25 годишна възраст е уместно да се изключи и подлежащ медицински или психиатричен проблем. В тежки случаи появата му може да се интерпретира в контекста на нощен епилептичен припадък.

 

Съдържанието на нощното бълнуване може да е напълно несъдържателно, но може да има връзка както с минали, така и с настоящи събития и емоции. Разбирането на значението му може да е невъзможно, а понякога дори и ненужно.

 

Има ли определена зависимост във времето на поява на бълнуването?

 

Говоренето нощно време може да се появи по всяко време в рамките на нощта, както и във всяка фаза на съня. В периода на заспиване, когато доминира фазата на дълбокия сън (NREM – сън), бълнуването често е под формата на „мърморене” или издаване на неччленоразделни звуци. В хода на нощта обаче, когато сънят преминава в повърхностна фаза (REM – фаза), бълнуването може да стане напълно разбираемо за нощния партнъор.

 

Нощното бълнуване не е свързано с някакво физическо страдание, но в зависимост от съдържанието си може да доведе до поява на чувство за срам в бълнуващия. Това може да стане причина за съзнателно незаспиване .От друга страна говоренето нощно време може сериозно да наруши качеството на съня на всеки, който спи в близост, което също е предпоставка за умишленото незаспиване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В повечето случаи нощното бълнуване е временно състояние, което има доброкачествен характер и не изисква лечение. Въпреки това, високата му честота на поява и нарушението в съня на партнъора може да наложат консултацията със съответния специалист по нарушения в съня. Целта е да се отхвърлят всички възможни медицински състояния и психиатрични разстройства, които могат да бъдат причина за поява на състоянието.

 

Желателно е също спазването на оптимална хигиена на съня – поддържането на определен час на лягане и ставане, осигурявайки необходимото количество сън, избягване консумацията на алкохол и цигари преди заспиване, както и избягване на късното следобедно кафе. Намаляване на стреса и овладяване на техники за релаксация също могат да имат ключова роля в намаляване на нощното бълнуване.