Само една безсънна нощ повишава нивата на протеин, свързан с болестта на Алцхаймер в кръвта на младите мъже. Откритието предполага, че установяването на добри навици на сън-бодърстване още в ранна детска възраст може да има отношение към профилактика на заболяването.


При пациенти с болестта на Алцхаймер е налице натрупване на два вида протеина - бета-амилоид и тау. Резултати от по-рано проведени изследвания установяват, че дори една нощ на непълноценен сън увеличава нивата на бета-амилоида в мозъка. Но към момента нищо не беше установено за това какво е влиянието на тау-протеина и ефекта на липсата на достатъчно сън върху синтеза му.


Д-р Джонатан Кедернес от университета в Упсала - Швеция и негови колеги провеждат проучване върху 15 здрави млади мъже със средна възраст 22 години. При тях се измерват нивата на тау-протеин в първоначално след нощ, през която сънят е бил пълноценен и без пробуждания или ранно ставане. След което отново се правят измервания, но след прекарана безсънна нощ.Резултатите показват, че след дори само една прекарана безсънната нощ изследваните са имали средно 17% повишение на нивата на тау-протеин в кръвта си, в сравнение с едва 2% увеличение на стойностите му след пълноценен сън.


Все още към днешна дата проучването не включва по-голям брой изследвани лица, както и не е наблюдаван резултатът при жени. Но находката допълва нарастващите доказателства, че хората с нарушени или неправилни модели на сън са по-склонни да развият след години болестта на Алцхаймер, казва Кедернес. Нееднозначно резултатите показват, че дори и младите не са пощадени и някои ексцесивни лишавания от сън биха довели до сериозни последствия в бъдеще.


Необходими са още изследвания, за да се потвърди, че недостатъчният сън увеличава тау-протеина в мозъка, тъй като нивата в кръвта не са непременно показателни за тези в мозъчното вещество. По-високите нива на тау след лишаване от сън биха могли да са знак, че мозъкът изчиства протеина, а не да го натрупва, казва авторът на статията. Освен това е от значение да бъде направено и проучване върху това дали достатъчното количество сън през нощта би било своеобразен профилактичен фактор в превенцията на болестта на Алцхаймер.


Тау-протеинът има отношение и към други неврологични заболявания – например болестта на Паркинсон и болестта на Кройцфелт-Якоб, но ролята, която играе в тези условия и болестта на Алцхаймер все още не е напълно изяснена.