Липсата на пълноценен сън вреди на сърдечносъдовата система със същата сила, като тютюнопушенето.

 

Седем часа сън на нощ са достатъчни, за да се намали рискът от сърдечни проблеми с 24%.


 

Когато недоспиването е комбинирано със здравословни навици като спортуване, балансирано хранене, умерена употреба на алкохол и никаква употреба на цигари, рискът от сърдечен удар е намален с около 84%.

 

Тези навици в комбинация с пълноценен сън водят до забавяне или предотвратяване на около 57% от настоящите фатални изходи на съдечносъдови кризи. 

 

Твърденията са на холандски научен екип, провел изследване с 14 000 души за период от 12 години, като получените данни са публикувани в европейския журнал „Превантивна Кардиология“.

 

При практикуване на четирите здравословни навика рискът от сърдечни усложнения пада с 57%. С 67% става по-малък и риска от фатален изход в случай на сърдечен удар.

NEWS_MORE_BOX

 

Според научния ръководител на групата, доктор Моник Вершурен, пълноценният сън поне 5 дни в седмицата, е невероятен бонус към естествените защити на организма. Той укрепва имунитета, издръжливостта и дори – либидото и потентността.

 

Докторът споделя и успокояващ факт за инсомниаците: третирано и държано под контрол безсъние не означава непременно развитие на сърдечни проблеми. Това само увеличава риска, който може да бъде контриран със спазване на здравословни навици в останалите направления.