Учени от University of Pittsburgh алармират: липсата на достатъчно сън по време на пубертета уврежда инсулиновата резистентност на младия организъм, което води до развитие на диабет.
 
Водещият автор на публикацията д-р Матюс споделя и друго наблюдение – повишаване на количеството и качеството на съня подобрява инсулиновата резистентност и защитава тялото от настъпването на диабет. Ако към съня на тийнейджъри, спящи по 6 часа в денонощието, се добави само още един час, инсулиновата чувствителност се покачва с почни 10%.
 
Изследването е публикувано в журнала SLEEP и за неговото осъществяване е следена зависимостта между продължителност на съня и инсулинова резистентност у 245 клинично здрави гимназиста. Над 60% от тях прекарват средно по 6,4 часа сън в денонощието, а над половината от недоспиващите са засегнати от различни степени на затлъстяване.
 
Ограничаването на съня влияе и по друг механизъм, основан на грелина. Грелинът е пептид синтезиран в стомаха и панкреаса и е по-известен с наименованието „хормон на глада”. При мъжете до 50 години, той се синтезира в определени количества и по определено време – строг график, който се нарушава при продължително безсъние. При лишаване от минимум 6 часа сън на денонощие, за повече от 3 дни в седмицата, нивата на грелин се увеличават значително. Това води до силно повишен глад за неопределено време, понеже хормоналният баланс се възвръща трудно.
NEWS_MORE_BOX
 
Като допълнение, концентрацията на друг хормон, чието освобождаване в кръвта сигнализира за засищане на глада – GLP-1 или „хормон на ситостта” се понижава. Силният глад и почти непостижимото чувство за засищането му са само две от по-изследваните последствия на безсънието. Наред с резките промени в инсулиновата резистентност, липсата на сън води и до неосъзнато преяждане и затлъстяване, което допълнително увеличава риска от захарна болест.